Un praf cancerigen le pune în pericol sănătatea băimărenilor. Ce spun specialiștii despre acesta

Praful de pe haldele de steril din apropiere de Baia Mare pune în pericol viața cetățenilor din zonă. Specialiștii spun că acesta este asociat cu cancerul la plămani.

24 aug. 2022, 15:27

De-a lungul verii, mai multe persoane din Baia Mare au sesizat că nori groși de steril s-au ridicat în apropierea haldelor de steril care se află în jurul localității.

Citește și Directoare la Spitalul din Baia Mare cu diplome false. A ocupat funcţia patru ani de zile, după ce a înlocuit poza şi nota de pe actele de studii ale unui medic

Praful de pe aceste halde de steril poate fi foarte dăunător pentru sănătatea celor ce locuiesc în apropiere deoarece, acesta este asociat cu cancerul la plămâni.

Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul la care se expun românii din zonă.

”Nu e tocmai un praf inert, cum e praful obișnuit. E vorba de praful sclerozant, care este foarte fin și intră în plămâni. Ultimele studii arată chiar că este cancerigen”, a explicat Prof. dr. ing. Ioan Bud, profesor la Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare.

Ioan Bud mai arată că ultimele studii au dovedit că acest element este adociat cu cancerul la plămâni.

”Este partea care nu a avut importanță economică și a fost aruncată pe iaz. Praful acela care este pe iaz, de fapt, este în mare parte constituit din componenta aceasta.

Iar componenta aceasta este silicea cristalină, un praf sclerozantă, dar în același timp s-a dovedit că este și cancerigen” a mai explicat profesorul, potrivit Adevărul.

Dacă este inhalat, praful poate da silicoză, care este de fapt, boala pe care o făceau minerii, tocmai din cauza acestui element, care se ridica atunci când perforau zăcământul.

Citește și Adolescent de 14 ani, erou pentru o femeie atacată de un tâlhar în Baia Mare. Peter tocmai ieşise de la Evaluarea Naţională. „Am sărit imediat și m-am înfipt în el”