Un preot celebru dezvăluie ce obiceiuri ar trebui să respecte credincioșii adevărați în Postul Crăciunului: „Nu trebuie să ne limităm doar la asta”

Ziua de astăzi marchează începutul Postului Crăciunului, iar credincioșii adevărați se pregătesc pentru această perioadă. Ce este important de reținut este faptul că postul nu trebuie să se refere numai la aspectul culinar, ci și la curățirea sufletului.

14 nov. 2023, 11:26
Un preot celebru dezvăluie ce obiceiuri ar trebui să respecte credincioșii adevărați în Postul Crăciunului: „Nu trebuie să ne limităm doar la asta”
Un preot celebru dezvăluie ce obiceiuri ar trebui să respecte credincioșii adevărați în Postul Crăciunului: „Nu trebuie să ne limităm doar la asta”

Credincioșii se pregătesc pentru una ditre cele mai importante perioade ale anului: Postul Crăciunului. Este crucial ca românii să știe care este modalitatea corectă de a ține acest post și să fie conștienți de diversele aspecte implicate. Preotul Gabriel Cazacu a oferit sfaturi utile într-un interviu pentru emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani”.

Citește și: Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2023! Ce nu trebuie să îți lipsească de pe masă în această zi

Postul Crăciunului reprezintă ultima perioadă de „abstinență” din an și are o importanță deosebită pentru credincioși. Nu doar durata postului este esențială, ci și pregătirea corespunzătoare pentru acesta. Postul Crăciunului debutează începând de mâine dimineață.

Este extrem de important să se țină cont de numeroase aspecte, dincolo de regulile care privesc alimentația. Puțini sunt cei care cunosc detaliile și modul corect de a ține Postul Crăciunului, iar preotul Gabriel Cazacu a oferit toate informațiile necesare.

La emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani”, preotul Gabriel Cazacu a explicat cum se ține corect acest post și a subliniat importanța perioadei pregătitoare. În aceste momente, credincioșii sărbătoresc „lăsata secului”, o tradiție respectată înainte de Postul Crăciunului, în cadrul căreia se consumă anumite alimente.

Preotul a menționat că acest post nu este deloc dificil de ținut, deoarece există numeroase zile în care se permite consumul de anumite alimente. Începând de mâine, credincioșii trebuie să respecte anumite restricții alimentare. De asemenea, comportamentul oamenilor și participarea la slujbele bisericești sunt la fel de importante. Rugăciunea ocupă un loc deosebit de important în această perioadă.

„Astăzi este perioada aceasta despre care vorbeam. Începe, de mâine dimineață, postul Nașterii Domnului, o perioadă binecuvântată, o perioadă în care renunțăm la mâncarea de dulce, adică fără carne, brânză, lapte, ouă, și mâncăm doar vegetale. Nu ne limităm doar la mâncare, ci înmulțim fapta cea bună și ne concentrăm în această perioadă să ne împăcăm cu aproapele nostru, față de care am greșit. Dobândind această iertare, începem un urcuș binecuvântat al postului, către o peșteră, către o iesle, în care peste 40 de zile, pruncul Iisus se va naște”, a declarat preotul Gabriel Cazacu, la Neatza cu Răzvan și Dani.

Citește și: Calendar ortodox 14 noiembrie 2023. Cine îşi aniversează onomastica în această zi. Lăsata secului pentru Postul Nașterii Domnului