Un preot din Constanța refuză să mai primească mame și copii din Ucraina. Care sunt motivele din spatele acestei decizii

Războiul din Ucraina a provocat mare suferință în rândul mamelor care au trebuit să își ia copiii și să plece din țara natală cât mai repede. Dacă până mai ieri, preotul Claudiu Banu, din Constanța se arăta dispus să le ajute pe acestea oferindu-le o masă caldă și un adăpost, acesta a comunicat că nu va mai face acest lucru.

26 nov. 2022, 15:19
Un preot din Constanța refuză să mai primească mame și copii din Ucraina. Care sunt motivele din spatele acestei decizii

Războiul din Ucraina a provocat mare suferință în rândul mamelor care au trebuit să își ia copiii și să plece din țara natală cât mai repede. Nu le-a fost deloc ușor să ia lumea la pas și să poarte suferința în inimă. Au încercat să își găsească adăpost, acolo unde au găsit oameni binevoitori, așa cum a fost și preotul Claudiu Banu, care până mai ieri le-a adăpostit pe femei, însă acum a comunicat că nu mai dorește acest lucru.

Care sunt motivele care stau în spatele acestei decizii

Acesta a menționat că timp de opt luni a ajutat refugiații din Ucraina, însă nu a beneficiat de niciun ajutor.

„În ziua de 1 martie 2022 am deschis ușile Așezământului filantropic mamelor și copiilor refugiați din țara vecină, Ucraina.De atunci și până în prezent, timp de 8 luni, am găzduit oferind casă, masă, îmbrăcăminte, activități educativ-recreative permanent, unui număr de 35 de mame și copii refugiați. Prin urmare, doresc să fac următoarele precizări:

– Tot efortul a fost susținut de Parohia Sfântul Mare Mucenic Mina, de donatori și sponsori, partenerii noștri în toate proiectele, fără de care nu am putea funcționa.

– Nu am solicitat și nu am primit nici un leu de la Statul român, autoritățile locale sau UE, totul s-a realizat prin efortul colectiv al Bisericii noastre din Parc Tăbăcărie și al prietenilor acesteia, grație oamenilor de bine care au rezonat cu proiectul nostru, Așezământul fiind unul privat, adică al Parohiei Sfântul Mare Mucenic Mina.

– Mamele și copiii refugiați au dat dovadă de un comportament model, au participat la toate activitățile administrativ-gospodărești desfășurate în Așezământ.

– Au avut grijă și au gestionat alături de românce toate resursele oferite de noi cu multă responsabilitate.

– Alături de mamele din România, deja rezidente, au creat o echipă foarte frumoasă, constructivă și eficientă, lucru pentru care le sunt recunoscător.

Însă, datorită situației grele a mamelor românce aflate în dificultate, împreună cu Consiliul Parohial, în regim de urgență, am luat următoarea decizie:

– Începând cu 15 noiembrie 2022 am închis proiectul pentru refugiați din două motive:

– Înregistrăm, din păcate, un număr foarte mare de solicitări ale femeilor românce, aflate în dificultate, care pentru noi sunt prioritate; violența domestică, din nefericire, luând amploare

– Statul român prin programul 20/50 oferă posibilitatea ca refugiații să beneficieze de acest avantaj prin UE.

În proporție de 80%, refugiații găzduiți de noi s-au reîntors în țara lor, restul s-au înscris în programul 20/50, iar în prezent, începând cu 15 noiembrie locuiesc în municipiul Constanța, în condiții deosebite, cu mult superioare asistaților social din România.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, consider că Parohia noastră, prin Așezământul filantropic, și-a îndeplinit rolul binefăcător în această privință, atât pentru mamele și copiii abuzați din România dar și pentru sprijinul mamelor și copiilor refugiați din Ucraina.

Efortul nostru se va concentra, începând cu data de 16 noiembrie, doar pe cazurile mamelor și copiilor din România aflați în dificultate, deoarece pentru refugiați există deja acest program guvernamental, 20/50, de care aceștia pot beneficia.

Nu a fost deloc ușor, chiar a fost dificil de gestionat, dar cu ajutorul lui Dumnezeu și al sponsorilor am mers înainte.

De aceea mulțumesc tuturor pentru sprijin și vă invit ca și în viitor să fiți alături de noi în sprijinul mamelor și copiilor aflați în dificultate și care au nevoie de noi toți”, a scris preotul Claudiu Banu în comunicat, potrivit ct100.ro.

Citește și: Un preot a găsit în cutia milei o donație de 40.000 euro. Cine este credinciosul cu dare de mână care a făcut acest gest: „Este oferta mea pentru restaurarea bisericii”

Citește și: Fostul preot Daniel Balaş a făcut accident în Dubai: „Mi-am dat seama că totul în viaţă e până la un punct”. Reacţia firmei de la care a închiriat bolidul l-a şocat