Un preot din Gorj ocupă în acelaşi timp şi un post de consilier local din partea PSD. Superiorii săi se contrazic: „Eu vă garantez că are derogare”/”În niciun caz nu poate continua cu ambele activităţi”

Un preot paroh din comuna Runcu, județul Gorj, ocupă în același timp și funcția de consilier local din partea PSD, situaţie care i-a pus în încurcătură pe superiorii săi ierarhici, care nu au putut ajunge, cel puţin deocamdată, un punct de vedere comun.

04 oct. 2023, 18:53
Un preot din Gorj ocupă în acelaşi timp şi un post de consilier local din partea PSD. Superiorii săi se contrazic: „Eu vă garantez că are derogare”/”În niciun caz nu poate continua cu ambele activităţi”

Ovidiu Lăpăduș este preot paroh la biserica din satul Bâltișoara, care aparține de comuna Runcu, și, în același timp ocupă postul de consilier local din partea PSD. Mai mult decât atât, preotul a participat și la campania electorală din urmă cu trei ani.

Toate aceste situații sunt interzise de regulamentele bisericești și se sancționează aspru, chiar cu exlcuderea.

Preotul paroh Ovidiu Lăpăduș a refuzat să comenteze situația în care se află: „O să obțineți mai multe informații de la purtătorul de cuvânt de la Mitropolia Olteniei“, a spus acesta, potrivit Adevarul.

Preotul protopop Marian Mărăcine a spus că se pot acorda dispense de către Mitropolia Olteniei: „Știu că este consilier, dar mă gândesc că are dispensă, pentru că altfel nu are cum să ocupe poziția aceasta. Eu vă garantez că are dispensă, pentru că nu ar fi putut candida altfel. Binecuvântare se cheamă în cazul nostru“.

Ioniță Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei, a precizat că situația în care se află preotul Lăpăduș de la Runcu este strict interzisă și că nu se poate acorda derogare pentru a face parte dintr-un partid politic.

Citeşte şi: Calendar ortodox 5 octombrie 2023. Cruce neagră, Sfânta Haritina, mare ajutătoare în războiul minţii cu gândurile, patimile şi viciile

„Sunt situații excepționale în care respectivul slujitor cleric participă ca independent. A fost la un moment dat o normă de degrevare, însă dacă face parte dintr-un partid politic atunci este o problemă și, prin analizarea situației, se poate ajunge la suspendarea părintelui, dacă decide să rămână în continuare în poziția respectivă. Se oferă alternativa: să slujească în continuare sau să fie membru de partid și reprezentant, numai după ce este analizată situația și își exprimă decizia.

După rânduiala canonică, nu poate să activeze în continuare cu cele două activități, conform Statului Bisericii Ortodoxe Române. Probabil că dânsul va aduce la cunoștință Arhiepiscopiei și se va cerceta să vedem ce își dorește părintele până la urmă: ori consilier PSD, ori preot. În niciun caz nu poate să continue cu cele două activități. Este vorba de apartenența la un partid politic care generează în contextul social o anumită părtinire“, arată Apostolache.

Citeşte şi: Ciutacu îi desființează pe Tolontan și Țepelin: „Nu poți să ai contracte, de publicitate sau de imagine, inclusiv pe persoană fizica, cu casele de pariuri și să susții că sunt o mafie; ceea ce tu nu ai probat”