Un preot din Rusia care apăra trupa Pussy Riot a fost ucis

Publicat: Marţi, 06 August 2013 18:24 // Actualizat: Marţi, 06 August 2013 18:24 // Sursa: RTV.net

Un preot ortodox rus, în vârstă de 75 de ani, care cerea eliberarea tinerelor din trupa Pussy Riot condamnate pentru o "rugăciune punk" împotriva lui Vladimir Putin, a fost ucis luni în Pskov (nord-vestul Rusiei), a anunţat marţi poliţia locală.

"Corpul preotului Pavel Adelgheim a fost descoperit luni seara, la Pskov, cu răni provocate de lovituri de cuţit", în apropierea unei biserici, a declarat pentru AFP poliţia din oraşul Pskov, situat la frontiera cu ţările baltice, informează Mediafax.

Potrivit anchetatorilor, preotul a fost ucis de un tânăr care suferea de tulburări psihice, pe care l-a găzduit timp de trei zile. Tânărul, născut în 1986, a fost spitalizat după ce şi-a aplicat lovituri de cuţit, în urma crimei, potrivit aceleiaşi surse.

Poliţia nu a făcut o legătură între crimă şi poziţia publică a preotului ucis, care în perioada sovietică a fost deţinut în Gulag. El a devenit cunoscut pentru criticile sale la adresa Patriarhiei, iar moartea sa a provocat o emoţie puternică în ţară.

"Ultimul preot liber al Patriarhiei de la Moscova a fost ucis", scrie foarte mediatizatul arhidiacon Andrei Kuraiev, unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri ortodocşi.

Pavel Adelgheim a criticat în mai multe rânduri legăturile dintre Biserica Ortodoxă şi statul rus. De asemenea, el a fost unul dintre semnatarii unei scrisori a unor personalităţi ruse care îl îndemnau pe Patriarhul Rusiei să le apere pe tinerele din trupa Pussy Riot care au cântat o "rugăciune punk" în catedrala Hristos Mântuitorul, la Moscova, cerându-i Sfintei Fecioare să-l "îndepărteze pe Putin".

"Nu vrem să justificăm participantele la această acţiune, dar facem apel la înţelepciunea şi caritatea voastră", au scris în acest document, în iunie 2012, câteva sute de personalităţi ruse, inclusiv patru preoţi ortodocşi.

Două dintre membrele trupei, care au anunţat că au vrut să denunţe totodată "colaborarea Bisericii cu statul", ispăşesc o pedeapsă de doi ani de închisoare.

"Aceste femei au demascat minciuna Bisericii Ortodoxe Ruse şi legătura ei puţin naturală cu Federaţia Rusă", a scris recent preotul Pavel pe blogul său.


loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8378
RON
06 Jul
noapte 21 °
zi 36 °
Ultimele joburi adaugate
24 H