Un preot ortodox, printre primele persoane vaccinate anti-COVID-19. Cum a decurs vaccinarea în Europa

Campania de vaccinare anti-COVID-19 a debutat duminică în toate state Uniunii Europene. În timp ce România a ales ca primele persoane imunizate să fie cadrele medicale aflate în prima linie în lupta anti-COVID-19, alte state au avut cu totul altă strategie. Printre primii vaccinaţi au fost şefi de state, politicieni, dar şi un preot.

27 dec. 2020, 14:18
Un preot ortodox, printre primele persoane vaccinate anti-COVID-19. Cum a decurs vaccinarea în Europa
Un preot ortodox, primele persoane vaccinate anti-COVID-19. Cum a decurs vaccinarea în Europa. Sursa foto: Realitatea.net

Campania de vaccinare în Bulgaria a debutat duminică, la ora 10, simultan în Sofia, Plovdiv şi Bourgasiar. Imaginile au fost transmise live de televiziunea naţională din Bulgaria. Prima persoană care a primit vaccinul în Bulgaria a fost ministrul Sănătății Kostadin Angelov, iar momentul a fost transmis live. L-a urmat un preot ortodox, un medic aflat în prima linie în lupta cu COVID-19 şi o asistentă.

Ministrul bulgar al Sănătății Kostadin Angelov a fost vaccinat la Spitalul Sfânta Anna din Sofia.

„Cred că oamenii de ştiinţă şi-au făcut treaba. Sunt de părere că în curând vom învinge Covid-19. Abia aştept să-mi revăd tatăl în vârstă de 70 de ani fără să mă tem că-l voi infecta”, a declarat Kostadin Angelov, după imunizare, citat de sofiaglobe.com.

Întrebat cum se simte după vaccin, el a răspuns că este bine.

Imediat după ministrul Sănătăţii a fost vaccinat împotriva COVID-19 un preot. Mai exact, episcopul Bisericii Ortodoxe Bulgare Tikhon. Au urmat apoi medicul Rada Prokopova, şeful departamentului Cardiologie din cadrul Clinicii de Medicină Internă şi coordonatorul departamentului anti-COVID-19 din cadrul Spitalului Sfânta Anna din Sofia, şi Ani Kirova, o asistentă din cadrul departamentului Anestezie şi Terapie Intensivă.

Înainte de a fi imunizate, toate persoanele au semnat că-şi dau consimţământul pentru a fi vaccinate.

Ca şi în România, şi în Bulgaria vaccinarea anti-COVID-19 este gratuită, dar nu şi obligatorie.

Citeşte şi: Cum se simte asistenta Mihaela Anghel după vaccinul anti-COVID: Este cel mai nedureros vaccin. Românii să vină să se vaccineze!

 

Cum a decurs vaccinarea anti-COVID-19 în Europa

Dacă în Bulgaria printre primii vaccinaţi au fost un politician şi un preot, Spania a avut altă strategie. Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început la un centru rezidențial pentru vârstnici din Guadalajara. Prima persoană vaccinată anti-coronavirus a fost o femeie în vârstă de 96 de ani.

În Italia, primele persoane imunizate împotriva COVID-19 au fost trei cadre medicale de la la Istituto Nazionale Malattie Infettive Spallanzani din Roma.

”Mă simt minunat, dar mai mult decât atât, mă simt mândră”, a spus profesorul Maria Rosaria Capobianch.

În Polonia, prima persoană vaccinată împotriva COVID-19 a fost asistenta-șefă Alicja Jakubowska, angajată la Spitalul Clinic Central al Ministerului de Interne din Varșovia.

În Cehia, prima persoană care a primit vaccinul COVID-19 a fost premierul Andrej Babis, la Spitalul Militar Central din Praga.

”Vaccinul sosit din UE este o speranță, o speranță că ne vom întoarce la viața normală”, a spus șeful premierul ceh. Şeful Executivului a fost urmat de Emilie Repikova, o veterană a celui de-Al Doilea Război Mondial, în vârstă de 95 de ani.