Un preşedinte ameninţă: „VĂ MĂNÂNC de VII. Mănânc orice. Nu sunt mofturos. Fii de căţea!”

Președintele Filipinelor, Rodrigo Duterte, a amenințat joi că-i va 'mânca de vii' pe membrii grupării islamiste Abu Sayyaf, responsabilă de răpirea și decapitarea a doi marinari vietnamezi, relatează AFP.

06 iul. 2017, 14:10
Un preşedinte ameninţă: „VĂ MĂNÂNC de VII. Mănânc orice. Nu sunt mofturos. Fii de căţea!”

Trupele guvernamentale au descoperit miercuri dimineață cadavrele a doi ostatici în insula Basilan, unul din bastioanele acestei grupări specializate în răpiri în scopuri de răscumpărare.

Ei fuseseră răpiți în noiembrie împreună cu alți patru compatrioți la bordul unei nave în largul insulei Mindanao. Unul din cei șase vietnamezi a fost salvat în iunie și alți trei rămân în captivitate.

„Le-aș mânca ficatul dacă mi-o cereți! Dați-mi sare și oțet și-l voi mânca în fața voastră!”, a declarat miercuri seara Duterte, într-un discurs în fața unor responsabili locali. „Mănânc orice. Nu sunt mofturos. Mănânc chiar și ceea ce nu poate fi înghițit”, a continuat Duterte, cunoscut pentru derapajele sale verbale, potrivit Agerpres.

Ținând un telefon mobil în care apărea fotografia marinarilor uciși, fostul avocat i-a insultat pe răpitorii acestora. „Ne vom lăsa oare reduși la sclavie de acești indivizi? Fii de cățea!”, a lansat președintele filipinez, în vârstă de 72 de ani, care a ordonat anul trecut o ofensivă împotriva Abu Sayyaf.

Citeşte şi Aproximativ 200 de combatanţi înarmaţi s-au baricadat într-o şcoală din Filipine

Această grupare este o ramificație extremistă a insurecției separatiste musulmane care a făcut peste 120.000 de morți din anii 1970 și până în prezent în sudul Filipinelor, țară cu populație majoritar catolică. Ea a fost creată în 1990 cu ajutorul sprijinului financiar oferit de un membru al familiei lui Osama ben Laden, liderul rețelei Al Qaida. Abu Sayyaf s-a scindat de atunci în mai multe facțiuni, între care una continuă răpirile în scopuri de răscumpărare. O alta a jurat credință grupării jihadiste Statul Islamic și unii dintre membrii săi sunt baricadați de șase săptămâni în cartiere din orașul musulman filipinez Marawi, în insula Mindanao.

În pofida unei campanii masive de bombardamente aeriene și de tiruri de artilerie, campanie desfășurată inclusiv cu sprijinul forțelor americane, armata — care luptă pentru fiecare casă a orașului — nu a reușit încă să pună capăt acestei rebeliuni care a făcut peste 460 de morți și aproape 400.000 de strămutați. Potrivit AFP, armata filipineză estimează că Abu Sayyaf deține în prezent 22 de ostatici.