Un preşedinte de ţară a obţinut dreptul de a fi ales pe viaţă GALERIE FOTO

Parlamentul din Kazahstan a votat o lege care îi va da dreptul actualului preşedinte să rămână la putere pe viaţă. Este vorba despre preşedintele Nursultan Nazarbaiev.

23 mai 2018, 17:30

Legea a fost votată în unanimitate de către Camera Inferioară a Parlamentului. Nazarbaiev, în vârstă de 77 de ani, este la putere de 28 de ani, potrivit Belga. 

Nazarbaiev va controla şi forţele de ordine ale ţării şi, de facto, va menţine sub puterea sa pe oricare preşedinte care i-ar urma. Deţinătorul titlului de „Părintele Naţiunii”care îi conferă garanţia imunităţii judiciare şi un rol influent dacă se va retrage de la preşedinţie, Nazarbaev va exercita un control total asupra Kazahstanului.

Nazarbaiev a fost numit la conducerea unei foste republici sovietice, în 1989, de către preşedintele de atunci al URSS, Mihail Gorbaciov, el a rămas la putere şi după ce Kazahstanul şi-a căpătat Independenţa, în 1991.

Actualul său mandat ar urma să se termine în 2020. Dar în Kazahstan se zvoneşte că fiica lui, Dariga Nazarbaieva, în vârstă de 55 de ani, ar putea să îi succeadă la putere tatălui ei.

După decesul, în 2016, al lui Islam Karimov – liderul republicii vecine, Uzbekistan – Nazarbaiev este liderul cu cea mai mare longevitate politică din Asia Centrală, informează Belga.

Economia Kazahstanului este cea mai importantă din regiune, dar în anii recenţi a înregistrat o scădere a preţului la petrol şi a avut de suferit şi de pe urma crizei economice din Rusia, care a provocat devalorizarea monedei naţionale a Kazahstanului.