Maşinile sub Euro 4 ar putea fi interzise în România! Un primar a făcut propunerea

Primarul Iaşiului, Mihai Chirică, a redactat un proiect prin care se doreşte interzicerea autoturismelor cu norma de poluare sub Euro 4.

RomaniaTV.net
17 ian. 2020, 06:51
Maşinile sub Euro 4 ar putea fi interzise în România! Un primar a făcut propunerea

Mihai Chirică a susţinut joi într-o conferinţă de presă că a elaborat un proiect legislativ care prevede ca autoturismele cu normă de poluare mai mică decât Euro 4 să nu poată circula pe drumurile publice din România. 

„Cerem interzicerea înmatriculării în România a oricărui tip de vehicul sub norma de poluare Euro 4. La articolul 2 menţionăm că interdicţia nu este aplicabilă utilajelor cu autopropulsie şi vehiculelor utilizate de către instituţiile de intervenţie şi apărare, aşa cum sunt prevăzute de lege. Spre exemplu, nu o să măsurăm norma de poluare la tancuri sau la mai ştiu eu ce. Acelea sunt autovehicule speciale şi se supun altor legi”, a declarat primarul Mihai Chirică. 

Edilul Iaşiului a explicat şi motivele care au dus la această iniţiativă legislativă.

„Motivaţia principală este legată de faptul că toate statele europene, aşa cum e şi pe site-ul Comisiei Europene, şi-au făcut un plan de măsuri privind creşterea calităţii aerului. A doua motivaţie este faptul că din cele cinci principii generale pe care Comisia Europeană şi le-a propus pentru perioada de finanţare 2021-2027, pe locul doi se află o Europa mai verde, fără emisii de carbon, aplicarea acordului de la Paris şi investiţii în tranziţia energetică, energia de resurse regenerabile şi combaterea schimbărilor climatice. Nu ştiu dacă priorităţile sunt în ordinea enumerată de CE dar cred că stau pe acelaşi punct”, mai spune Chirică.

Primarul a continuat dând exemplul Belgiei, unde taxele pentru astfel de maşini ar fi foarte mari.

„Pentru combaterea poluării aerului, în Belgia, regiunea Valonia, a fost introdusă o taxă anuală de până la 2.500 de euro pentru orice vehicul care emite mai mult de 255 de grame de CO2 pe kilometru. Gândiţi-vă care a fost motivul pentru care au ajuns atâtea hârburi în România. Păi de ce să plătească unul pentru o maşină Euro 3 taxă statului belgian 2.500 de euro pe an numai ca să o aibă, când o poate vinde unui român, bulgar, cu 2.500 de euro. Practic el economiseşte 3.000 de euro, scapă statul de un deşeu şi rezolvă o problemă de mediu”, a completat edilul din Iaşi.