CSM a dispus control al Inspecţiei Judiciare la Secţia de investigare a magistraţilor, pornind de la dosarul „Tel Drum”

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât dispunerea unui control al Inspecţiei Judiciare la Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie privind modul de înregistrare, repartizare, precum şi prioritizareasoluţionării dosarelor, pornind de la dosarul "Tel Drum".

RomaniaTV.net
04 apr. 2019, 10:20
CSM a dispus control al Inspecţiei Judiciare la Secţia de investigare a magistraţilor, pornind de la dosarul „Tel Drum”

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât dispunerea unui control al Inspecţiei Judiciare la Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie privind modul de înregistrare, repartizare, precum şi prioritizarea
soluţionării dosarelor de la data operaţionalizării acestei secţii până la data de 01.04.2019.
Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât ca prin solicitarea repetată a dosarului nr.986/P/2014 (TEL DRUM) aflat în instrumentarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, s-a adus atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor din cadrul Ministerului Public, componentă a autorităţii judecătoreşti.
De asemenea, s-a constatat că prin acest demers s-a pus presiune şi s-a afectat independenţa procurorului de caz din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a anunţat Secţia pentru procurori din cadrul CSM. 

Procurorul Cristian Ban a cerut, joi, în şedinţa Secţiei pentru procurori, ca Inspecţia Judiciară să facă un control la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Potrivit Mediafax, procurorul CSM a dat drept exemplu modul în care Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie a cerut de la DNA, de mai multe ori, transmiterea dosarului „Tel Drum”, în baza unei sesizări anonime înregistrate ca şi dosar penal.

„În cuprinsul acestui referat primit de la Parchetul General, ar rezulta un mod total necorespunzător de înregistrare a unor sesizări ca dosare penale. Avem o situaţie hilară în care o sesizare anonimă este înregistrată cu număr unic ca şi dosar penal pentru a se dovedi că, de fapt, este un nume de stradă, un nume al unui actor de comedie. O astfel de modalitate de înregistrare a unor dosare penale o apreciez eu ca fiind eu ca fiind una necorespunzătoare. De asemenea, din cuprinsul referatului, mă îngrijorează modul prin care, în mod repetat, Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie a solicitat de la o altă structură, în speţă DNA, în baza dosarului creat, cum am spus anterior, pe un denunţ anonim, un dosar ultra-mediatizat, cunoscut de toţi ca dosarul Tel Drum”, a declarat, joi, în cadrul şedinţei Secţiei pentru procurori, Cristian Ban.