Un profesor explică exodul studenţilor români către universităţi din afara ţării: „Ştiu că sună dur, dar vor să scape de noi, să scape de ţara asta”

Dorința tinerilor români de a pleca peste hotare și de a studia acolo crește de la an la an. Tot mai mulți absolvenți de liceu decid să-și continue studiile la universități din străinătate.

29 aug. 2022, 08:58
Un profesor explică exodul studenţilor români către universităţi din afara ţării: „Ştiu că sună dur, dar vor să scape de noi, să scape de ţara asta”

Profesorul Marcel Bartic a explicat care sunt motivele exodului studenților români din ultimii ani, care preferă să studieze la universităţi din țări precum Olanda sau Marea Britanie.

Chiar dacă taxele de școlarizare sunt mult mai mari decât la noi, acest lucru nu i-a ținut pe tinerii studenți departe de visul lor. În total, avem aproape 40 de mii de tineri români care studiază în altă țară, arată datele UNESCO.

Experții în educație sunt de părere că cei tineri sunt în căutarea unui stat în care să fie respectați și în care să noțiunea de civilizație să fie aplicată de cetățeni.

„Acest exod al tinerilor îl privesc din două perspective. În primul rând e un mare semnal de alarmă pentru tot ce înseamnă sistemul universitar și educațional românesc. Tinerii vor universități care să nu livreze doar diplome, pentru că învătământul nostru nu face altceva în acest moment, livrează niște hârtii. Am dat diploma, la revedere, ne-am făcut treaba. Ministerul Educației nu și-a făcut treaba, de aia pleacă acești copii.

Cealaltă perspectivă ține de societatea românească în ansamblu. Cred că fuga asta la studii este mai degrabă o dorință sinceră de a pleca în altă parte. Mă gândeam, așa, pentru un moment, ce frumos ar fi ca acești tineri să se întoarcă în țară și să contribuie la modernizarea statului român, asemenea pașoptiștilor. Am convingerea că acești copii, acești tineri nu vor altceva decât să scape de noi, sună dur, dar vor să scape de țara asta, vor să scape de sistemul educațional în care lucrurile se fac forma, aiurea, fără cap și fără coadă.

Vor să fie respectați și vor o țară unde noțiunea de civilizație să aibă o realitate de zi cu zi”,  spune profesorul Marcel Bartic la Digi24.

Citeşte şi: Rezultatul analizei tezei de doctorat a lui Sorin Cîmpeanu. Care sunt concluziile comisiei de anchetă

Printre destinațiile preferate de tinerii români care merg să studieze în afară se numără Olanda, Marea Britanie, Italia, Germania și Spania, potrivit IntegralEdu.

În total, avem aproape 40 de mii de tineri care studiază în altă țară, arată UNESCO.

Însă acest fenomen care ia amploare pare să nu atragă atenția autorităților, care nu au o evidență clară a studenților care vor părăsi țara anul acesta.

„Nu există si ar fi foarte greu de obținut această situație centralizată.”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

Oficialii universităților românești sfătuiesc tinerii să rămână în țară. Specialiștii spun că singura opțiune ca să ținem tinerii în țară ar fi o investiție mai mare în sistemul educațional.

Citeşte şi: Vacanţe şcolare 2022-2023 schimbate radical. Noutăţi majore în noul an şcolar