Un profesor român dezvăluie cât câştigă în Austria. Ce spune despre salariile dascălilor din România

Cezar Marksteiner Ungureanu, doctor în etică socială, profesor și preot în Austria, a vorbit despre diferenţele de salarii dintre profesorii din ţară şi cei din vestul Europei.

26 mai 2023, 17:54
Un profesor român dezvăluie cât câştigă în Austria. Ce spune despre salariile dascălilor din România
Un profesor român dezvăluie cât câştigă în Austria. Ce spune despre salariile dascălilor din România

Un profesor român dezvăluie cât câştigă în Austria. Salariul unui profesor cu 30 de ani vechime primește în Austria în jur de 4.000 – 5.000 de euro pe lună, în timp ce în România abia ajunge la 1.000 de euro, sub cel al unuia debutant în vestul Europei. Un profesor debutant câştigă în România 2.500 de lei pe lună, iar un profesor cu grad I, cu peste 25 de ani vechime, primeşte  în jur de 4.500 de lei.

Citeşte şi: Câți bani ar cheltui Guvernul dacă ar majora salariile ținând cont de cererile sindicaliștilor din învățământ

„Despre salariile profesorilor. Primul meu salariu ca profesor în Austria a fost de aproximativ 1.540 euro pe lună. Aici se primesc 14 salarii pe an. Deci am început cu un salariu mai mare decât cel al unui profesor român cu vechime de 30 de ani. Un profesor cu 30 de ani vechime primește în Austria vreo 4.000 – 5.000 de euro pe lună. Punctul de plecare în cazul grevei profesorilor este următorul: statul român îi plătește pe profesori MI-ZE-RA-BIL. Măriți salariile și lăsați prostiile cu sporuri și alte tâmpenii”, este mesajul postat pe Facebook de Cezar Marksteiner Ungureanu.

Citeşte şi: Halal echitate! Un ospătar de la Parlament câştigă mai bine decât un profesor în România lui 2023

Profesorii din România sunt în grevă de o săptămână şi au protestat în mai multe oraşe din ţară după nu mai puţin de cinci runde de negocieri eşuate. Guvernul a decis mărirea veniturilor personalului nedidactic în medie cu 9%, precum şi acordarea a două prime de câte 500 de lei, în lunile iunie şi octombrie. Pentru profesori şi personalul didactic auxiliar sunt prevăzute prime de 1.000 de lei în luna iunie, respectiv 1.500 de lei în luna octombrie, dar sindicatele susţin că oferta este „umilitoare”.