Noi obligaţii pentru proprietarii de maşini puţin folosite şi pentru cele înmatriculate în străinătate

Perioada în care vehiculele neutilizate vor avea voie să staționeze în parcările publice se va scurta, de la un an la șase luni, conform unui proiect de hotărâre depus la Senat și inițiat de șapte parlamentari USR, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
26 dec. 2019, 09:59
Noi obligaţii pentru proprietarii de maşini puţin folosite şi pentru cele înmatriculate în străinătate

Propunerea legislativă a USR modifică şi completează Legea nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale.

Conform expunerii de motive, una dintre schimbările propuse vizează completarea definiţiei termenului „vehicule fără stăpân”, pentru a include şi maşinile înmatriculate în străinătate.

În plus, iniţiatorii propun ca în termen de cinci zile de la primirea somaţiei proprietarul să facă inclusiv dovada achitării amenzilor aferente vehiculului, nu doar a taxelor şi impozitelor. De asemenea, acesta va trebui să demonstreze că vehiculul corespunde circulaţiei pe drumurile publice conform rigorilor impuse de lege, având ITP-ul la zi.

Parlamentarii USR mai propun introducerea obligativităţii autorităţilor să înmâneze sau, în cazuri excepţionale, să afişeze la adresa de domiciliu a proprietarului somaţia privind ridicarea vehiculului abandonat.

În expunerea de motive, iniţiatorii arată că există o serie de aspecte de ordin procedural care fac dificilă punerea în aplicare a Legii 421/2002. Una dintre ele, constă în faptul că există proprietari care, deşi nu îşi utilizează autovehiculele timp îndelungat, declară că acestea nu sunt abandonate, nedorind să renunţe la ele, chiar dacă sunt impracticabile circulaţiei.

„De asemenea, sunt proprietari care susţin că au taxele auto achitate şi consideră că au dreptul să ţină vehiculul parcat pe domeniul public chiar dacă acesta se află într-o stare avansată de degradare. În cazul vehiculelor cu nume străine, proprietarii nu sunt cunoscuţi şi nu pot fi identificaţi, fapt pentru care acestea rămân în continuare pe domeniul public. Nu în ultimul rând, există vehicule ai căror proprietari au adresa de domiciliu în alte localităţi, li se comunică prin poştă somaţia sau dispoziţia primarului, dar somaţiile sunt returnate, fiind necesară afişarea sau înmânarea acestor documente, iar Poliţia sau Poliţia Locală din localitatea respectivă nu sunt obligate legal să le ofere sprijin în acest sens”, prevede documentul.

Conform documentului, în Bucureşti există aproximativ 3.000 de maşini abandonate identificate, dar neridicate de autorităţi. Se mai precizează că din cauza numărului mare de etape pe care autorităţile sunt obligate să le parcurgă se ajunge ca ridicarea unui singur vehicul să dureze până la patru luni.

Iniţiatorii propunerii legislative sunt senatorii Vlad Alexandrescu, Silvia Dinică, Nicu Fălcoi, Cristian Ghica, Nicolae Marussi şi deputaţii Daniel Popescu şi Bogdan Rodeanu. 

 

Citește și:

 

Aproape 500 de maşini abandonate pe stradă, ridicate de Primăria Sectorului 1


loading...
Partenerii noștri