Un raport privind transportul public, din perspectiva siguranţei, după cazul Caracal, va fi elaborat de Avocatul Poporului

Avocatul Poporului, Renate Weber, a informat, miercuri, că instituţia pe care o conduce doreşte să elaboreze până la începutul anului viitor un raport privind transportul public din perspectiva siguranţei cetăţeanului, menţionând că, în urma solicitărilor transmise autorităţilor locale, a reieşit că unele dintre acestea pun în prim-plan dimensiunea comercială.
Iulian Tudor
28 aug. 2019, 12:54
Un raport privind transportul public, din perspectiva siguranţei, după cazul Caracal, va fi elaborat de Avocatul Poporului

„Noi ne-am sesizat, imediat cum s-a aflat în spaţiul public de ceea ce s-a întâmplat la Caracal, dar noi nu avem nici cum să lucrăm alături de procurori, nici în locul lor, nici să le spunem procurorilor cum să îşi facă o investigaţie. Deci, plecând de la acel caz, ce ne-a interesat pe noi foarte mult au fost câteva aspecte care ţin, în general, de siguranţa persoanei, pentru că noi considerăm că acesta a lucrul cel mai important. Şi atunci ne-a interesat foarte mult Sistemul 112, inclusiv cine şi cum asigură pregătirea celor care răspund în cadrul Sistemului 112 şi am făcut mai multe adrese în acest sens. Ne-a interesat foarte mult siguranţa cetăţeanului, ca o minimă măsură de prevenire. E vorba de transport, pentru că întotdeauna când nu există un transport public pus la dispoziţia persoanelor, evident persoanele respective sunt cumva vulnerabilizate”, a precizat Weber, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ea a subliniat că demersurile iniţiate de Avocatul Poporului ţin mai degrabă de sistem decât de cazul în sine.

Potrivit Avocatului Poporului, au fost transmise tuturor preşedinţilor de Consilii judeţene întrebări legate de colaborarea cu firmele private care asigură transportul local, inclusiv din perspectiva acoperirii acelor rutele care nu aduc venituri importante.

„Am primit răspunsuri foarte diferite. Nu am primit chiar de la toţi. Dar în vreme ce unii sunt într-adevăr preocupaţi de siguranţa persoanelor din comunităţile lor, alţii ne-au spus categoric că (…) sub nicio formă nu se amestecă, este o chestiune strict a agenţilor comerciali şi ei au dreptul să meargă numai pe rutele pe care le consideră că sunt cele mai bănoase. (…) În opinia noastră, siguranţa este cea mai importantă, iar faptul că un transport public este asigurat de companii private nu îl scoate din zona transportului public, pentru că transportul public este un serviciu pe care îl oferi cetăţeanului. Iar la nivelul Consiliilor judeţene există cu siguranţă posibilitatea ca atunci când se emite o licenţă să existe o procedură de negociere, în aşa fel încât nu doar rutele care sunt cele mai solicitate să fie acoperite, ci şi celelalte. Leg acest lucru de excepţia de neconstituţionalitate pe care deja am formulat-o privind Ordonanţa 51 din acest an, pentru că ea tocmai se referea la transportul acesta public. (…) Noi am cerut să fie declarată neconstituţională Ordonanţa 51, pentru că legea aprobată abia în decembrie 2018 e o lege bună”, a menţionat Weber.

În opinia sa, în cazurile în care copiii merg la şcoli din judeţe învecinate chestiunea transportului poate fi soluţionată prin protocoale între Consiliile judeţene.

„Ne-a interesat foarte mult dacă există un protocol, vreo procedură de colaborare între Ministerul Educaţiei şi Poliţie atunci când se constată un abandon şcolar sau constaţi absenţa de la şcoală. Uneori, asta poate să îţi arate că nişte copii doar au dispărut şi nu ştii ce e cu ei. Şi atunci ar fi sau nu ar fi firesc să existe un astfel de protocol?”, a remarcat Weber.

Avocatul Poporului este preocupat de modul de pregătire a operatorilor de la 112, de volumul de muncă şi programul de lucru al acestora. O altă chestiune de interes o reprezintă activitatea Poliţiei comunitare, modul în care pot fi acoperite situaţiile apărute după încheierea programului de lucru.

„Am solicitat date, inclusiv de la Consiliul Superior al Magistraturii, în legătură cu reacţiile care au fost atunci, imediate, din partea procurorului de caz”, a adăugat Renate Weber.

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Orașul din România în care se trăiește cel mai bine. Oamenii nu au nevoie de averi, chiriile sunt accesibile și prețurile sunt decente chiar și în magazine. În cartierul acesta stau cei mai fericiți români
Capital.ro
Regulă pentru cei care au gard la casă. Este obligatoriu să ceri permisiunea vecinului
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Taxa care se dublează din toamnă. Toți șoferii o vor plăti
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african