Un reputat medic spune că vaccinarea obligatorie şi certificatul verde nu sunt posibile în România: „Ştiu foarte bine ce este în Germania şi Franţa. La noi nu se poate”

Şeful Clinicii de neurologie de la Institutul Național de Neurologie și Boli Cardiovasculare București, prof. dr. academician Constantin Popa, spune că, deşi la nivel european certificatul verde a fost impus în mai multe ţări, în unele fiind dublat de obligativitatea vaccinării pentru unele categorii socio-profesionale, în România aceste măsuri nu pot fi implementate.

22 nov. 2021, 09:01
Un reputat medic spune că vaccinarea obligatorie şi certificatul verde nu sunt posibile în România: „Ştiu foarte bine ce este în Germania şi Franţa. La noi nu se poate”

Autoritățile politice din mai multe ţări europene fac demersuri pentru a impune certificatul verde COVID-19 la locul de muncă, dar în România acest document nu poate fi impus obligatoriu, la fel cum nu se poate instaura nici vaccinarea obligatorie, spune prof. dr. academician Constantin Popa.

Poziția reputatului neurolog vine în contextul în care inclusiv comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, a declarat, săptămâna trecută, că votul pentru impunerea certificatului verde este important deoarece acesta asigură „supraviețuirea” în pandemia de coronavirus.

„Este important să fie votat certificatul verde. Da, este important ca acesta să fie utilizat, pentru că ştim că, împreună cu vaccinarea şi certificatul verde, avem cheia pentru a ne asigura supravieţuirea şi, de asemenea, să fim parte pentru ceea ce este important pentru noi toţi – comunitatea europeană”, a afirmat Breton, aflat într-o vizită la Bucureşti.

Prof. dr. academician Constantin Popa: „În Germania şi Franţa certificatul verde e o decizie politică. La noi nu se poate”

Prof. dr. academician Constantin Popa a susținut că, în România, „Constituția nu permite așa ceva”.  „Certificatul verde este în anumite țări obligatoriu, știu foarte bine ce este în Franța, ce este în Germania, acolo este o decizie statală, politică, cu caracter social. La noi nu se poate. Lucrurile sunt foarte delicate. Obligativitatea vaccinării nu poate să existe la noi în țară.”, a spus prof. dr. academician Constantin Popa.

În altă ordine de idei, reputatul medic a vorbit și despre contraindicațiile pentru vaccinarea anti-coronavirus. Prof. dr. academician Constantin Popa a precizat, pentru national.ro, că nu există contraindicații la modul general, ci acestea trebuie aplicate și evaluate în funcție de situația fiecărui pacient.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă: Pericolul în momentul de faţă nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta