Un reputat virusolog, ameninţat cu moartea după o postare controversată pe Twitter

Publicat: Sâmbătă, 30 Mai 2020 15:58 // Actualizat: Sâmbătă, 30 Mai 2020 15:58 // Sursa: romaniatv.net

Unul dintre cei redutabili experți mondiali în coronavirus, virusologul berlinez Christian Drosten, a devenit ţapul ispăşitor al mişcării conspiraţioniste şi al opozanţilor faţă de restricţiile din Germania, relatează AFP, citată de Agerpres. El a primit chiar amenințări cu moartea.

În câteva săptămâni, directorul Institutului de virusologie al marelui spital universitar Charite din Berlin a devenit ţinta revoltei faţă de restricţiile legate de pandemie, apărută în aprilie odată cu manifestaţiile săptămânale în toată ţara.

Chipul lui, devenit familiar în toată Germania, a apărut pe un afiş în centrul Munchenului (sudul Germaniei) alături de Josef Mengele, medicul nazist de la Auschwitz, supranumit "Îngerul morţii" pentru experimentele sale asupra deţinuţilor.

"Aveţi încredere în mine, sunt medic!", indică legenda afişului.

Necunoscut marelui public în urmă cu câteva luni, numele lui apare astfel alături de cele ale cancelarului Angela Merkel şi ministrului sănătăţii Jens Spahn cărora manifestanţii - o adunare heteroclită de adepţi ai teoriei complotului, extremişti de dreapta, dar şi germani neliniştiţi - le cer demisia imediat.

A conceput primul test de diagnostic simplu pentru coronavirus 

El concepuse în ianuarie primul test de diagnostic simplu pentru COVID-19 pe care l-a făcut accesibil imediat pentru lumea întreagă. Foarte repede, Christian Drosten devine una din vocile cele mai respectate ale ţării cu privire la acest subiect. Cancelarul

Angela Merkel, ea însăşi om de ştiinţă, îl solicită pentru experienţa sa într-un moment în care trebuia să decidă o eventuală instituire a măsurilor de izolare

De asemenea, printr-un podcast pentru postul de radio public regional NDR, el devine popular explicând noul coronavirus şi riscurile sale în termeni clari germanilor anxioşi.

Amenințat cu moartea: :"Bea asta - vei fi imunizat aşa!"

Totuşi, la sfârşitul lunii aprilie, în publicaţia britanică The Guardian, Christian Drosten relevă că a devenit ţinta unor ameninţări cu moartea. Marţi, el a anunţat că a primit un pachet cu un eşantion pozitiv de COVID-19 şi cu mesajul:"Bea asta - vei fi imunizat aşa!".

Ameninţările au fost considerate suficient de serioase pentru ca ministrul de interne, Horst Seehofer, să asigure urmărirea "tuturor acestor fapte foarte atent, cu o strategie de toleranţă zero".

Din această săptămână, tabloidul Bild conduce atacul împotriva acestui medic, celebru în restul presei ca "ghidul naţiunii" şi chiar ca un "star".

Totul a pornit de la un mesaj pe Twitter

Christian Drosten a publicat luni pe Twitter un mesaj al ziarului care îi dădea o oră pentru a reacţiona la critici emise de unii oameni de ştiinţă faţă de unul din studiile sale, care conchidea că copiii infectaţi cu noul coronavirus "ar putea fi la fel de contagioşi" ca şi adulţii.

Medicul a considerat că avea "ceva mai bun de făcut" decât să răspundă ziarului.

Citeşte şi: Dezvoltarea vaccinului pentru coronavirus ar putea fi întârziată din cauza lipsei şoarecilor de laborator

Replica Bild pe site-ul său internet a venit în aceeaşi seară: studiul lui Drosten este un "fals grosolan", asigură ziarul, bazându-se pe critici emise de mai mulţi oameni de ştiinţă care au afirmat ulterior că nu au fost contactaţi niciodată de Bild.

De atunci, redactorul său şef, Julian Reichhelt, s-a apărat de acuzaţia că ar fi condus o campanie împotriva lui Drosten, aşa cum i-au reproşat unii. "Asta nu contează, este o născocire" să se pretindă aşa ceva, potrivit lui.

Această confruntare cu unul din ziarele cele mai puternice din Germania, în pofida scăderii recente a cititorilor lui, a suscitat o avalanşă de reacţii.

Potrivit Der Spiegel, rolul lui Drosten de consilier al guvernului i-a atras reacţiile celor care vedeau mai degrabă în el un "adversar politic care trebuie atacat". Şi i-a adresat un avertisment: "Toate acestea sunt extrem de periculoase. Atmosfera în ţară este toxică la un nivel preocupant".

De la începutul crizei sanitare, acest erudit insistă asupra faptului că "ştiinţa nu are mandat politic". În orice caz, el nu se lasă intimidat de ameninţări şi spune ce gândeşte cu privire la "aşa-zişii experţi" care răspândesc "orice în lume", alimentând astfel teorii conspiraţioniste.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Christian Drosten Christian Drosten Twitter
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8365
RON
07 Jul
noapte 20 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H