Un revoluţionar care câştigase în 2002 dreptul asupra unui teren l-a primit la trei ani după decesul său

Un revoluționar din Cluj care câștigase în 2002 dreptul asupra unui teren l-a primit abia la trei ani după decesul său. Astfel că, Primăria orașului Cluj-Napoca a fost obligată de instanță să pună la dispoziția moştenitorilor un teren de 500 de metri pătrați, după ce a pierdut procesul.

RomaniaTV.net
02 aug. 2016, 14:18
Un revoluţionar care câştigase în 2002 dreptul asupra unui teren l-a primit la trei ani după decesul său

În 2002, Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a adoptat o hotărâre prin care s-a aprobat atribuirea unor suprafeţe de câte 500 metri pătrați persoanelor care se încadrau în dispoziţiile Legii 42/1990 pentru cinstirea eroilor-martiri. De această hotărâre a beneficiat şi Ştefan Feraru, care a primit o suprafaţă de teren având în vedere calitatea lui de „luptător pentru victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989”, scrie Monitorul de Cluj.

Din păcate, omul nu a mai apucat să savureze victoria, el decedând în 2013. În 2015, succesorii săi, soţia şi copiii, au deschis o acţiune în justiţie, arătând că din 2002 Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Cluj-Napoca nu a procedat la punerea în posesie a acestuia.

Primăria Cluj-Napoca s-a apărat şi a spus că nu a fost posibilă punerea în posesie întrucât la acel moment Planul Urbanistic Zonal care viza terenul din zona Lomb era în curs de derulare. În 2009, Ştefan Feraru a solicitat din nou lămuri, răspunsul Primăriei fiind acela că nu este posibilă punerea în posesie decât după predarea terenului stabilit a fi atribuit.

Ulterior, în faţa judecătorilor, Primăria Cluj a arătat că emiterea unui titlu de proprietate urmează o procedură expres stabilită, iar amplasamentul trebuie să fie liber din punct de vedere juridic şi la dispoziţia comisiei locale de fond funciar.

Deşi reclamanţii s-au adresat în repetate rânduri autorităţilor, solicitându-le punerea în aplicare a legii, nici până în prezent reclamanţii nu au fost puşi în posesie cu terenul, nu s-a emis titlul de proprietate şi nici nu s-a întocmit documentaţia necesară în vederea emiterii titlului de proprietate aferent acestui teren. Succesorii revoluţionarului au arătat că de la momentul atribuirii celor 500 mp în zona Lomb au trecut mai bine de 13 ani.

Instanţa a apreciat că Primăria Cluj avea obligaţia de a proceda la punerea în posesie a antecesorilor reclamanţilor „în mod corespunzător într-un termen rezonabil, precum şi de a întocmi şi înainta documentaţia necesară în vederea emiterii titlului de proprietate”.

Astfel, în urma acestei sentinţe, moştenitorii lui Ştefan Feraru vor intra în posesia terenului după 14 ani de când au dobândit acest drept.