Un român care a jefuit o femeie de 73 de ani de câștigurile ei de la cazinou în Irlanda, condamnat la închisoare

O septuagenară care a câștigat o mică avere la un cazinou local irlandez în urmă cu șase ani a devenit victima unor tâlhari la scurt timp după. Atacatorii ei vor plăti pentru crimele lor și cel puțin unul va rămâne în închisoare până la audierea de sentință.

03 iun. 2022, 15:08
Un român care a jefuit o femeie de 73 de ani de câștigurile ei de la cazinou în Irlanda, condamnat la închisoare

În octombrie 2016, o femeie în vârstă a câștigat 23.000 de euro la un cazinou din Dublin, potrivit Irish Mirror. Fără ca ea să observe, cineva a urmărit-o tot timpul. Brian English, în vârstă de 32 de ani, a observat-o atent după ce ea a câștigat. Apoi le-a povestit celor doi complici ai săi, Iancu Nicola și Declan Connolly, despre norocul bătrânei de 73 de ani. Au urmat-o până acasă și au așteptat ocazia potrivită.

Nicola a jefuit apoi victima în timp ce aceasta verifica cutia poștală din fața casei ei. El ar fi târât-o pe femeie de-a lungul unui terasament în timpul tâlhăriei și a lăsat-o cu vânătăi și tăieturi grave.

Hoți fără frontiere

Nicola, în vârstă de 30 de ani, a fugit de la fața locului în urma atacului. A fost nevoie de cinci ani și o urmărire internațională pentru a-l găsi și prinde, în România. După arestarea sa în octombrie 2021, autoritățile l-au dus înapoi în Irlanda în baza unui mandat european de arestare.

De atunci, el a fost reținut în așteptarea sentinței. La înfățișarea inițială, Nicola a pledat vinovat pentru jaf. Înainte de arestare, acesta mai avea șase condamnări anterioare pentru infracțiuni rutiere neprecizate.

Judecătoarea Melanie Greally l-a ținut în arest pe Nicola până la 1 noiembrie în așteptarea sentinței. Decizia a fost luată ca urmare a unei solicitări a avocatului său, Ian Woodland. Woodland a afirmat că clientul său a fost implicat în crimă din cauza dependenței de jocuri de noroc. El a adăugat că sora lui Nicola avea 18.000 de euro pe care era dispusă să-i dea victimei.

Connolly, în vârstă de 41 de ani, a primit sentința în noiembrie 2019, după ce a pledat vinovat. Judecătorul i-a dat cinci ani după gratii, dar ultimii doi ani și jumătate sunt cu suspendare. English a primit doar trei ani de închisoare cu suspendare.

Urmărirea vinovaților

Detectivul Peter Lyons a declarat a vizionat cantități mari de imagini CCTV din zonă și a concluzionat că vehiculul cu care se deplasau infractorii avea plăcuțe de înmatriculare false și îi aparținea lui Connoly. Apoi i-au făcut acestuia o vizită acasă și au efectuat o percheziție. Poliția i-a confiscat telefonul mobil în timpul percheziției, iar o analiză a datelor a ajutat la stabilirea lanțului evenimentelor.

Imaginile CCTV provenite de la cazinou, care s-a închis în 2019, au surprins infractorii în timp ce urmăreau activitățile victimei. Imaginile CCTV au arătat și suspecții apropiindu-se de mașina lui Connolly.

Oamenii legii recomandă evitarea manipulării unor sume mari de bani în public pentru a nu atrage atenția infractorilor. Cei care doresc să parieze pe mize mari pot opta pentru casino online, deoarece pe site-urile de profil banii lor sunt în siguranță și nu pot fi sustrași de hoți.