Un român care muncea în Germania a fost concediat fără preaviz din cauza postărilor pe Facebook! Ce i-a reproșat firma unde lucra

Un român care muncea în Germania a fost dat afară din cauza postărilor sale pe Facebook. Firma pentru care lucra i-a adus două reproșuri legate de conținutul postărilor și l-a concediat fără preaviz!
Irina Dumitrescu
28 ian. 2025, 13:26
Un român care muncea în Germania a fost concediat fără preaviz din cauza postărilor pe Facebook! Ce i-a reproșat firma unde lucra

Postările pe rețelele de socializare pot dăuna grav siguranței locului de muncă. O dovedește cazul unui șofer român care muncea în Germania, pentru o firmă, și care era destul de activ și pe rețelele de socializare.

Managerii firmei respective nu au gustat însă postările lui de pe Facebook. Mai mult, au considerat că acestea sunt un motiv suficient de puternic pentru a-l concedia pe român, fără preaviz. Argumentele? Postările ar fi conținut minciuni ”de natură să prejudicieze imaginea angajatorului” și informații a căror dezvăluire încalcă un articol din contractul de muncă.

Din dorința de a afla dacă a fost dat afară legal, șoferul român a povestit cele întâmplate tot pe Facebook, mai precis pe grupul ”Voluntari în Europa”.

”Bună seara! Mă poate cineva lămuri dacă are bază legală acestă hârtie? Am lucrat pe Germania și am fost concediat pentru anumite postări pe Facebook”, a scris el pe grupul menționat.

Românul a făcut public documentul primit de la firmă, în care îi sunt explicate motivele concedierii.

”V-am invitat pentru a vă oferi posibilitatea de a comenta diverse postări pe care le-ați publicat pe Facebook. Aceste postări se bazează pe neadevăruri și/sau descrieri incomplete care sunt de natură să prejudicieze imaginea angajatorului.

Mesajele conțin numeroase date și informații despre activitățile noastre comerciale care încalcă articolul 13 din contractul de muncă semnat cu dumneavoastră.  Ambele modele de comportament invocate aici (difuzarea de acuzații neadevărate cu un impact negativ asupra imaginii *** și difuzarea de date și fapte despre activitățile comerciale ale ***) constituie încălcări grave ale obligațiilor contractuale, motiv pentru care vă reziliem contractul de muncă fără preaviz”, i-a transmis firma românului.

Într-unul dintre mesajele de la care i s-a tras concedierea, șoferul român reclama că unii dintre colegi i-ar fi sabotat camionul, provocându-i o pană, lucru care, din păcate pentru el, nu a putut fi confirmat.

Citește și Se schimbă CODUL RUTIER. Noi reguli pentru circulația pe drumurile publice

Sfat pentru român: Dacă tu consideri concedierea nedreaptă sau disproporționată, o poți contesta legal

Administratorul grupului ”Voluntari în Europa” i-a răspuns că, din punct de vedere legal, firma germană are acoperire pentru decizia de a-l da afară.

”În Germania, concedierea disciplinară (außerordentliche Kündigung) este legală dacă angajatorul poate demonstra că angajatul a încălcat grav obligațiile de serviciu sau a afectat relația de încredere. Acest lucru include: Postări pe rețele sociale care afectează imaginea firmei. Divulgarea unor informații confidențiale sau false. Comportamente care prejudiciază reputația companiei”, i s-a răspuns șoferului.

În același context, administratorul grupului i-a recomandat să ceară sfatul unui avocat specializat în dreptul muncii, oferindu-i și detalii despre pașii ce ar trebui urmați de angajator în astfel de situații.

”Concedierea trebuie să respecte anumite condiții:

1. Trebuie să fie proporțională: Angajatorul trebuie să justifice de ce concedierea este singura soluție (de exemplu, dacă postările au produs un prejudiciu grav companiei).

2. Trebuie să fie efectuată în timp util: În general, angajatorul are un termen de 2 săptămâni de la momentul în care a aflat despre incident pentru a emite concedierea.

3. Trebuie să ofere șansa de apărare: În unele cazuri, angajatul trebuie informat și să i se dea ocazia să-și explice punctul de vedere.

2. Ce poți face?

Dacă consideri că această concediere este nedreaptă sau disproporționată, o poți contesta legal. Procedura în Germania este următoarea:

1. Termen pentru contestare:Ai 3 săptămâni de la primirea scrisorii de concediere pentru a depune o plângere (Kündigungsschutzklage) la Tribunalul Muncii (Arbeitsgericht).

2. Argumente pe care le poți folosi:Postările de pe Facebook nu au cauzat un prejudiciu real firmei.Nu ai divulgat informații confidențiale sau nu ai încălcat vreo clauză contractuală.Compania nu te-a avertizat în prealabil și nu a încercat alte măsuri mai puțin drastice (cum ar fi un avertisment).

3. Consultă un avocat specializat în dreptul muncii:Este foarte important să contactezi un avocat în dreptul muncii din Germania, deoarece astfel de cazuri depind de modul în care instanța interpretează „gravitatea” faptei.

3. Alți factori de luat în considerare

1. Conținutul postărilor:Dacă postările includ informații confidențiale, ofensatoare sau false, acest lucru poate justifica concedierea. Totuși, dacă este vorba despre o opinie personală sau o critică generală, poți argumenta că prejudiciul nu este suficient de grav pentru a justifica o concediere disciplinară.

2. Contractul și regulamentul intern:Verifică dacă în contractul de muncă sau regulamentul intern al companiei există prevederi clare despre postările pe rețelele sociale.

3. Contract colectiv de muncă:Dacă faci parte dintr-un sector reglementat de un contract colectiv (Tarifvertrag), verifică dacă sunt menționate clauze speciale legate de comportamentul online sau concedieri.

4. Concluzie. Concedierea disciplinară în Germania poate fi legală, dar trebuie să fie bine justificată și să respecte proporționalitatea și termenele legale.

Dacă crezi că această concediere este nedreaptă sau nejustificată, îți recomand:Consultă un avocat în dreptul muncii din Germania, pentru a analiza scrisoarea de concediere și drepturile tale. Depune o plângere la Tribunalul Muncii în termen de 3 săptămâni de la primirea notificării, pentru a contesta concedierea”, i s-a precizat șoferului concediat, potrivit realitatea.

Citește și Poșta Română face angajări pe propria platformă de recrutate. Ce salarii se oferă

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Cum arată cel mai elegant oraș din Europa! Se află în Portugalia și are o frumusețe aparte
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Vești bune pentru clienții din România: magazinul cu produse de 5 lei la raft se extinde în țară
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Ce poate face, de fapt, un preşedinte, în România? Planul lui George Simion dacă ajunge la conducerea ţării
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Evz.ro
Cea mai bună plăcintă cu mere. Bunicile știau secretele
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Statul ar putea rămâne fără bani pentru pensii. Avertismentul economiștilor
Cancan.ro
Această femeie a fost dată dispărută pe 7 iulie 1962. IREAL unde a fost găsită, acum, în 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț oficial al Băncii Centrale Europene (BCE). Ce se întâmplă cu aceste bancnote EURO
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Traian Băsescu, despre varianta în care George Simion devine președintele României: "Ar fi groaznic"
ULTIMA ORA! SUA a scos România din programul Visa Waive / Decizia majoră luată de Homeland Security Department în plin scurtin electoral
MediaFlux
Reguli noi pentru pensionari. Anii de căsnicie aduc bani mai mulți la pensie
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele