Un român din cinci are dificultăţi în achitarea facturilor la energie. Care sunt rezultatele Barometrului Securităţii Energetice

Liberalizarea gazelor este necunoscută pentru jumătate dintre români, arată Barometrului Securității Energetice - 2020 realizat INSCOP Research la comanda Laboratorului de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS). O informație importantă care reiese din sondaj este că peste trei sferturi dintre români (78,9%) sunt de acord cu exploatarea rezervelor de gaz natural din ţărmul românesc al Mării Negre, potrivit hotnews.ro. De asemenea, cei mai mulți consideră că este important și foarte important ca România să nu mai importe gaz rusesc.

24 iun. 2020, 15:31
Un român din cinci are dificultăţi în achitarea facturilor la energie. Care sunt rezultatele Barometrului Securităţii Energetice

Potrivit sondajului din cadrul „Barometrului Securităţii Energetice”, din documentul ataşat, doar 50,2% dintre români nu au aflat că piaţa gazelor naturale va fi liberalizată începând cu 1 iulie 2020. Trebuie precizat că sondajul a fost realizat în perioada 25 mai – 5 iunie 2020, practic cu o lună înainte de liberalizare. De asemenea, 77,6% au afirmat că nu au informaţii suficiente despre liberalizare.

Sondajul mai arată că 38% dintre români iau în considerare posibilitatea de a-şi schimba actualul furnizor de gaze naturale, iar 27,9% au spus că nu schimbă furnizorul, 30,8% au declarat că nu sunt conectaţi la reţea, iar nu știu 3,3% dacă schimbă furnizorul.

Cei mai mulți români (91,8%) sunt de acord ca statul să susţină financiar extinderea reţelei de gaze naturale.

Citeşte şi Ministrul Economiei, despre ieftinirea gazelor pentru populaţie. Când vor plăti românii mai puţin

Sondajul mai arată că 21,5% dintre români consideră că sunt consumatori vulnerabili de energie, deoarece au dificultăţi în achitarea facturilor la energie electrică, termică sau gaze. 78,4% nu se consideră consumatori vulnerabili.

Potrivit sondajului, 62,3% consideră că statul ar trebui să subvenţioneze cu sume adecvate doar consumatorii vulnerabili care au venituri mici, iar 34% cred că statul ar trebui să subvenţioneze cu sume mici toţi consumatorii, indiferent de veniturile pe care le câştigă.

Având în vedere epidemia de coronavirus, 73,6% consideră că proiectele mari de investiţii ale companiilor private din energie ar trebui încurajate de statul român.

Peste trei sferturi dintre români (78,9%) sunt de acord cu exploatarea rezervelor de gaz natural din ţărmul românesc al Mării Negre, 16,7% nu sunt de acord, iar 4,4% nu ştiu.