Un român, în casa lui Alexander Litvinenko. Ce i-a spus SPIONUL RUS

Subiectul morţii spionului rus Alexander Litvinenko a revenit în atenţie după anunţul despre posibila implicare a lui Vladimir Putin.

24 ian. 2016, 20:14
Un român, în casa lui Alexander Litvinenko. Ce i-a spus SPIONUL RUS

Unul dintre puţinii oameni care au trecut pragul casei lui Litvinenko în perioada în care se afla la Londra este istoricul român Marius Oprea, fostul preşedinte al Institului de Investigare a Crimelor Comunismului. Întâlnirea dintre Marius Oprea şi Litvinenko a avut loc în anul 2004, cu doi ani înainte ca fostul ofiţer FSB să fie otrăvit. Istoricul a dezvăluit pentru Digi24 culisele acelei discuţii pe care şi acum o păstrază întregistrată pe o casetă audio.

Citeşte şi Cazul spionului Litvinenko, otrăvit cu Poloniu. Kremlinul ridiculizează ancheta: Este UMOR ENGLEZESC

„Nouă ni se spune că meritul lui Putin este stabilitatea. Minciuni! Este o nebunie să spui că Rusia este astăzi un stat stabil. Ar fi aşa doar dacă are societate civilă, democraţie, preşedinte ales în mod democratic, are o constituţie respectată de toţi cetăţenii. Putin şi apropiaţii lui… apropo, în Rusia nu mai există jurnalism, doar propagandă. Iar maşina de propagandă rusească, aflată sub controlul serviciilor speciale, va introduce în mintea cetăţeanului rus ideea că prăbuşirea URSS a fost rezultatul manipulării de către CIA şi de către serviciile secrete din vest. Ideile de propagandă sunt că trebuie refăcut Imperiul Sovietic şi fostul lagăr socialist. Şi ei, încet-încet prin companiile petroliere preiau puterea, încep să se implice în treburile interne ale statelor vecine: Ucraina, Belarus, Polonia, România şi Bulgaria”, i-a spus Alexander Litvinenko lui Marius Oprea, potrivit înregistrării puse la dispoziţia Digi24.

Citeşte şi Cazul spionului rus otrăvit în Marea Britanie: Putin ar fi ordonat asasinarea lui Aleksandr Litvinenko

Aleksander Litvinenko a deţinut poziţii importante în cadrul Serviciului Federal de Securitate. A condus Direcţia a 7-a, cea care se ocupa cu lupta împotriva grupărilor de crimă organizată, apoi a dezertat. Litvinenko a făcut o conferinţă de presă în care a spus public tot ce descoperise despre activităţile FSB. Potrivit anchetatorilor britanici, spionul rus a fost otrăvit cu poloniu pe 1 noiembrie 2006. Otrava ar fi fost pusă în ceai la ordinul directorului FSB de atunci şi probabil, spun anchetatorii, la îndemnul lui Vladimir Putin.