Un român, luat ostatic în Fâșia Gaza, a murit. MAE transmite condoleanțe familiei îndoliate

O persoană, cu dublă cetățenie, israeliană și română, luat ostatic în Fâșia Gaza, și-a pierdut viața. Ministerul Afacerilor Externe a confirmat informația.

02 dec. 2023, 09:27
Un român, luat ostatic în Fâșia Gaza, a murit. MAE transmite condoleanțe familiei îndoliate

„În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că autoritățile israeliene au informat cu privire la decesul unei persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, ostatic în Fâșia Gaza.

Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanțe familiei îndoliate.

În prezent, trei persoane cu dublă cetățenie, israeliană și română, se mai află ostatice în Fâșia Gaza, context în care Ministerul Afacerilor Externe reiterează necesitatea eliberării tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza.

Ambasada României la Tel Aviv menține contactul cu autoritățile israeliene”, au tranamis reprezentanții MAE.

Citește și S-a rupt armistițiul din Orientul Mijlociu! Israelul a atacat fără milă Fâșia Gaza, dar acuză Hamas de încălcarea înțelegerii

Guvernul Hamas anunţă un nou bilanţ de 240 de morţi

Guvernul condus de Hamas în Fâşia Gaza a anunţat, sâmbătă, că 240 de persoane au fost ucise pe teritoriul palestinian de la încheierea, vineri, a tręvei de lupte între mişcarea islamistă palestiniană şi Israel, informează AFP.

Alte 650 de persoane au fost rănite în „sute de lovituri aeriene, bombardamente de artilerie şi navale în întreaga Fâşie Gaza”, a precizat acesta într-un comunicat, adăugând că forţele israeliene „au vizat în special Khan Younčs, unde zeci de case au fost distruse cu locuitorii înăuntru”.

Reluarea luptelor în Gaza s-a prelungit a doua zi după ce armistițiul a eșuat

Reluarea luptelor în Gaza s-a prelungit, sâmbătă, pentru a doua zi, după ce discuțiile pentru prelungirea armistițiului de o săptămână cu Hamas au eșuat.

Mediatorii au declarat că bombardamentele israeliene au complicat încercările de a pune din nou capăt ostilităților.

Zonele estice din Khan Younis, în sudul Fâșiei Gaza, au fost supuse unor bombardamente intense în momentul în care termenul de armistițiu a expirat vineri, la scurt timp după zorii zilei, iar coloane de fum s-au ridicat pe cer. Localnicii au pornit la drum cu bunurile lor, căutând adăpost mai la vest.

Israelul a declarat că forțele sale terestre, aeriene și navale au atacat peste 200 de „ținte teroriste” în Gaza. Până vineri seara, oficialii din domeniul sănătății din Fâșia de coastă au declarat că atacurile israeliene au ucis 184 de persoane, au rănit cel puțin 589 și au lovit peste 20 de case.

Citește și Război în Orientul Mijlociu. Bombardamente intense în Gaza după încetarea armistiţiului. Hamas spune că sunt peste 100 de morţi

Părțile implicate s-au acuzat reciproc pentru colapsul armistițiului, respingând termenii de prelungire a eliberării zilnice a ostaticilor deținuți de militanți în schimbul palestinienilor deținuți în închisorile israeliene.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că „regretă profund” reluarea operaţiunilor militare în Fâşia Gaza, după mai multe zile de încetare a focului, într-un mesaj postat vineri pe X (ex-Twitter), relatează AFP, citat de Agerpres.

„Sper în continuare că va fi posibil să se reînnoiască pauza care a fost instaurată. Reluarea ostilităţilor nu face decât să arate cât de important este să existe o adevărată încetare a focului umanitară”, a adăugat Guterres, la câteva ore după reluarea bombardamentelor armatei israeliene asupra Fâşiei Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Hamas că a „încălcat acordul” care a dus la o încetare a focului umanitară de mai multe zile.