S-a rupt armistițiul din Orientul Mijlociu! Israelul a atacat fără milă Fâșia Gaza, dar acuză Hamas de încălcarea înțelegerii

Luptele din Fâșia Gaza au reînceput, după ce Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că Hamas ar fi încălcat armistițiul. Gruparea teroristă nu ar fi furnizat lista cu ostaticii ce urmează să fie eliberați până la ora stabilită.

01 dec. 2023, 08:48
S-a rupt armistițiul din Orientul Mijlociu! Israelul a atacat fără milă Fâșia Gaza, dar acuză Hamas de încălcarea înțelegerii
S-a rupt armistițiul din Orientul Mijlociu! Israelul a atacat fără milă Fâșia Gaza, dar acuză Hamas de încălcarea înțelegerii

Forţele de Apărare ale Israelului au anunţat că au reluat operaţiunile de luptă împotriva Hamas din Fârșia Gaza, acuzând gruparea că a încălcat termenii armistiţiului trăgând spre Israel.

Citește și: Doi ostatici cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, printre cei eliberaţi de Hamas

S-au reluat luptele din Fâșia Gaza, după ce Hamas ar fi încălcat armistițiul

Hamas nu a furnizat Israelului până la ora 7 dimineața o listă cu ostaticii care urmează să fie eliberați astăzi, potrivit CNN. Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că Hamas a încălcat, astfel, acordul de încetare a focului și a tras, în plus, rachete asupra Israelului. Ca răspuns, IDF spune că și-a reluat atacurile împotriva grupului terorist.

Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că mai multe rachete au fost lansate din Gaza chiar înainte de ora 7 dimineața, declanșând sirenele în comunitatea sudică Holit. Acestea spun că Iron Dome nu a fost folosit pentru a intercepta proiectilele, deoarece acestea se îndreptau spre zone nepopulate. Acest lucru se adaugă la mai multe lansări în jurul orei 6 dimineața.

„Suntem pregătiţi pentru ofensiva noastră în orice moment”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari. El a mai adăugat: „În seara asta, şi mâine de asemenea, suntem pregătiţi să lovim la orice oră”.

Aceste tensiuni vin în contextul în care, în urmă cu o zi, autoritățile din cele două teritorii au anunțat că armistițiul va mai fi prelungit cu încă o zi. Înțelegerea dintre cele două tabere a fost încheiată chiar cu câteva minute înainte ca încetarea focului să expire, la ora locală 7.

Chiar înaintea termenului limită, secretarul de stat american Antony Blinken și alți negociatori discutau în Qatar detaliile unei potențiale prelungiri. Armistițiul a fost prelungit la timp, asta după ce marți ambele părți implicate în conflictul militar au declarat că sunt gata pentru reluarea luptelor.

Cu toate acestea, miercuri seară a avut loc cel de-al șaselea schimb de ostatici, iar 10 israelieni, doi cetățeni ruși și patru thailandezi, au fost eliberați de gruparea islamistă. În Cisiordania au continuat, în paralel, ciocnirile dintre forțele de securitate și populația palestiniană. Protestatarii au aruncat cu sticle incendiare și pietre spre soldați chiar în timp ce un grup de prizonieri era eliberat. De partea cealaltă, israelienii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestele.

Citește și: Se dau lupte grele! Un membru din echipa serialului „Fauda” a fost ucis în Gaza