Ion, un român stabilit în Italia, nici nu concepe să se mai întoarcă vreodată în România: „Aici îți permiți să trăiești zi de zi, nu duci lipsă pentru ziua de mâine”

Românii continuă să plece la foc automat din țara de origine, din cauza sărăciei și a lipsei de perspective pozitive. Este și cazul lui Ion, un cetățean care s-a mutat cu soția și unul dintre copii în Italia. Salariile sunt mai mari și prețurile mai mici în peninsulă, susține român aflat în exil economic.

31 oct. 2022, 13:07
Ion, un român stabilit în Italia, nici nu concepe să se mai întoarcă vreodată în România: „Aici îți permiți să trăiești zi de zi, nu duci lipsă pentru ziua de mâine”

Ion și familia sa nu mai au de gând vreodată să revină în România. Pe unul dintre copii l-a numit Matias, tocmai din același motiv. Ion a plecat în Italia la scurt timp după ce țara noastră a fost acceptată oficial în UE, anul 2007. În loc să muncească pentru 500 de euro în România, lucrează aproape de Milano, pentru 2.000 de euro pe lună, sumă la care se mai adaugă 200 de euro pentru fiecare copil, din partea statului. Salariul îl primește de la un afacerist pentru care montează mobilă.

Ion Hotca nu regretă deloc faptul că a părăsit România.

„E greu pentru toată lumea, dar aici îți permiți să trăiești zi de zi. Nu duci lipsă pentru ziua de mâine. Nu pot să zic că mă îmbrac de la Giorgio Armani, dar ne permitem cam tot, cu 3 copii, să știți că foarte bine, nu ne lipsește mâncare, nu ne lipsește nimic, cred că în România, foarte greu ar fi”, a declarat Ion Hotca, pentru ObservatorNews.

Românii din Italia reușesc să ducă o viață decentă

Românul plecat în Italia susține că are un salariu de patru ori mai mare decât în țara de origine și prețurile la alimente din statul condus de către Giorgia Meloni sunt mai mici.

Cumpărăturile săptămânale costă în jur de 200 de euro pentru toți cinci. Când intră într-un magazin, Ion face tot timpul comparație cu ce mai știe din România.

„Acum s-au scumpit și aici, dar oricum e diferență foarte mare de prețuri și de cumpărăturile pe care le făceam aici și ce făceam în România. Tot timpul acolo dădeam cu 50 de euro în plus”, a mai declarat românul.

Pentru că Ion și Izaura Hotca încasează lunar mai puțin de jumătate din media veniturilor la nivel național, Primăria le mai oferă anual 1.000 de euro.

Acomodarea a fost foarte dificilă, susține românul din diaspora.

„Bani în buzunar 100 de euro cred dacă aveam, dar vise toți ne-am făcut vise. Se zicea că umblă câini cu covrigi în coadă și nu prea au umblat, în special la mine, pentru că oriunde am mers toți m-au înșelat, peste tot. Românii care sunt patroni m-au înșelat foarte mult dar asta e, am mers în față”, a declarat Ion.

Ce prețuri sunt în Italia. Bugetul familiei de români

  • Energie electrică – 50 de euro/2 luni
  • Gaz – 100 de euro/lună
  • Rate – 200 euro/lună
  • Cumpărături – 200 euro/săptămână

Citește și: Prăpastia dintre bogații și săracii din UE, din ce în ce mai mare. Care este salariul mediu în statele occidentale vs. România, în 2022