Un român păstrează vie tradiţia seminţelor româneşti: „Cultiv ROŞII URIAŞE de peste 30 de ani” FOTO

Dedicat pasiunii sale pentru conservarea soiurilor vechi de legume, Vali Cucu, în vârstă de 60 de ani, este fermierul datorită căruia încă mai avem roșii uriașe românești. În urmă cu 30 de ani, legumicultorul a primit de la un inginer agronom un pumn de semințe din soiul care, fără munca și dedicarea lui Vali Cucu, ar fi fost astăzi pierdut.

15 mai 2014, 09:40

Semințele românești de legume sunt comoara de preț pentru Valeriu Cucu, legumicultorul cunoscut în toată țara mai ales pentru soiul de roșii uriașe. Tot mai mulți fermieri și grădinari îl contactează ca să le vândă și lor sămânța minunatelor tomate, scrie agrointel.ro.

„Nu știu prea multe despre acest soi, decât că am primit primele semințe de la inginer agronom de la Izvoare. Astăzi, el nu mai trăiește, dar eu am păstrat semințele, le-am cultivat an de an și acum ele au ajuns să fie cele mai solicitate. Oameni din toată țara mă caută să le dau semințe de legume din soiuri tradiționale de legume pe care le adun din toată lumea”, a spus legumicultorul.

Vali Cucu nu cultivă o suprafață mare. Are o grădină proprie de 600 de metri pătrați și a mai luat în vecini o parcelă de 200-300 de metri. Despre roșiile uriașe, Vali Cucu vorbește cu mândrie și spune că recordul său personal a fost când a cules un fruct cu o greutate de 1,4 kilograme. Dintre cei care au cumpărat semințe de la el, un grădinar i-a scris că a obținut o tomată și mai mare, de 1,450 kg.

„Roșiile nu sunt greu de întreținut, dar trebuie să urmărești grădina. Dacă ai 100 de fire de roșii, nu poți lăsa să treacă o săptămână fără să mergi de cel puțin 3 ori printre ele, să stai cam o oră să observi ce mai au nevoie, dacă apare mana, cum se dezvoltă”, spune bărbatul.

Un plic de semințe de legume din producția sa costă 10 lei, iar, la roșii, într-un plic se regăsesc 150 de semințe cu germinație peste 70%, spre exemplu.

Lăcătuș de mecanică fină la bază, Vali Cucu și-a abandonat acum 15 ani profesia și s-a dedicat complet pasiunii sale pentru legumicultură. Astăzi, nemțeanul este membru al Eco Ruralis – asociație care desfășoară un program susținut de păstrarea a vechilor soiuri și care a lansat recent și „Catalogul de semințe tradiționale 2014”, și participă la schimburi de semințe vechi în întreaga lume. Ultima experiență a avut-o în Grecia, unde, în doar două ore, grecii au cumpărat cele 300 de pliculețe de semințe autohtone cu care a mers să reprezinte România.

Citeşte şi Consumăm fructe BOLNAVE de CANCER şi legume cu VIROZE!