Un român, principalul martor în cazul avalanşei din Alpi în urma căreia au murit trei persoane

Un turist român se numără printre martorii avalanşei care s-a produs miercuri în Alpii francezi şi în urma căreia au murit trei persoane. Acesta se afla pe pârtie cu un alt grup şi spune că elevii, împreună cu instructorul şi cu profesorul lor, se aflau într-o zonă închisă a pârtiei în momentul în care s-a produs avalanşa, cel mai probabil ca urmare a fisurării stratului de zăpadă de câtre grupul aflat mai sus.

RomaniaTV.net
14 ian. 2016, 19:52
Un român, principalul martor în cazul avalanşei din Alpi în urma căreia au murit trei persoane

Principalul martor al procurorilor francezi care anchetează incidentul soldat cu cel puţin trei morţi în apropierea staţiunii Deux Alpes este un turist român care se afla pe pârtie cu un alt grup, format în total din 15 persoane.

Anunţul a fost făcut chiar de un procuror: „O persoană de naţionalitate română s-a prezentat la Jandarmerie pentru a spune că schia cu un grup de 15 persoane pe aceeaşi pârtie şi că a auzit un zgomot ca de explozie în momentul declanşării avalanşei”, a declarat procurorul din Grenoble, Jean-Yves Coquillat, citat de postul BFMTV.

Românul este audiat ca martor şi a afirmat că „schiorii au fisurat stratul de zăpadă deasupra celuilalt grup, care se afla mai jos pe pârtie, şi că aşa s-a declanşat avalanşa”. Totuşi, procurorii au precizat că, pentru moment, grupul românului nu pare a fi responsabil direct de producerea avalanşei.

Doi elevi francezi şi un instructor de schi ucrainean au murit după avalanşa produsă în apropierea staţiunii Deux Alpes. Unul dintre profesorii care însoţeau grupul de 19 elevi de liceu pe pârtia de schi a fost arestat preventiv sub acuzaţia de omor prin imprudenţă, întrucât a permis ca grupul să intre într-o zonă închisă publicului tocmai pentru că stratul de zăpadă în amonte era prea mare şi instabil.

Alţi doi schiori adolescenţi care au fost luaţi de avalanşă sunt grav răniți; ei au fost găsiți în stop cardio-respirator de echipele de salvare.

‘În dimineața respectivă, elevii își exprimaseră dorința de a schia acolo’, iar un alt profesor care însoțea grupul din Lyon s-a opus și a rămas la hotel cu o parte dintre elevi, a menționat procurorul. El a adăugat că profesorul pus sub acuzare va fi supus și unei analiza psihiatrice pentru a se vedea dacă era capabil să conducă un grup de copii.

După primele ninsori importante din această iarnă, la începutul anului, au fost emise avertizări în legătură cu riscul crescut de avalanșă din Alpii francezi. Cu toate acestea, patru persoane și-au pierdut anterior viața în avalanșe în această zonă: doi alpiniști lituanieni, în 3 ianaurie, și doi schiori — un spaniol și un ceh—, în 5 ianuarie.