Românii dispăruţi după ruperea unui gheţar din Alpi au fost găsiţi. Precizări de la MAE

Șase morți, 9 răniți, dintre care unul în stare gravă și 16 dispăruți este bilanţul provizoriu al victimelor în urma prăbușirii unui ghețar uriaș din Alpi, a anunțat Gianpaolo Bottacin, consilier regional pentru protecție civilă Veneto, citat de Ansa.

04 iul. 2022, 12:31
Românii dispăruţi după ruperea unui gheţar din Alpi au fost găsiţi. Precizări de la MAE

UPDATE. Familia din România care a semnalat Departamentului Consular din Centrala MAE dispariția a 3 cetățeni români a informat MAE, în urmă cu puțin timp, cu privire la faptul că a fost contactată de către membrii de familie declarați dispăruți, context în care a precizat că persoanele în cauză se află în afara oricărui pericol. Turiștii români ar fi fost cazați în această perioadă într-o locație fără acces la mijloace de comunicație (rețea de telefonie mobilă și conexiune la internet). MAE precizează că nu mai sunt, în prezent, alte solicitări sau semnalări privind dispariția altor cetățeni români.

MAE, prin Departamentul Consular, Ambasada României la Roma și Consulatele Generale ale României la Trieste și Milano, monitorizează permanent evoluția situației, continuă dialogul cu autoritățile italiene pentru obținerea unor informații actualizate și este pregătit să acorde asistență consulară, conform competențelor legale. MAE precizează că procedurile de identificare a tuturor victimelor de către autoritățile italiene sunt în desfășurare.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul Ambasadei României la Roma și al Consulatelor Generale ale României la Trieste și Milano, s-a autosesizat în urma incidentului produs la data de 3 iulie 2022, la ghețarul Marmolada, soldat cu decesul a 6 persoane, rănirea altor 9, precum și cu dispariția mai multor persoane. În acest context, imediat după incident, la nivelul Ambasadei a fost constituită o celulă de criză, iar reprezentanții misiunii diplomatice și ai oficiilor consulare au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile italiene și unitățile medicale din regiune, în vederea obținerii unor informații oficiale cu privire la cetățenia, identitatea și starea de sănătate a victimelor.

Potrivit informațiilor preliminare obținute de la autoritățile italiene, până la acest moment, printre persoanele afectate nu au fost identificați cetățeni români. MAE precizează că procedurile de identificare a victimelor sunt în desfășurare, iar activitățile de căutare a persoanelor dispărute au fost suspendate temporar, pe fondul condițiilor meteorologice care nu permit accesul echipelor de salvatori în condiții de siguranță.

MAE menționează că, până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Roma și al celor două Consulate Generale din Trieste și Milano nu au fost primite solicitări de asistență consulară prin intermediul telefoanelor de urgență. La nivelul Departamentului Consular din cadrul Centralei MAE a fost recepționată o solicitare de sprijin din partea unei familii din România.

Reprezentanții misiunii diplomatice de la Roma și ai Consulatelor Generale ale României la Trieste și Milano se află în dialog permanent cu autoritățile italiene pentru obținerea unor informații actualizate și sunt pregătiți să acorde asistență consulară, conform competențelor legale.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350 și ale Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de telefon de urgență al Consulatului General al României la Trieste: +39 340 8821688 și al Consulatului General al României la Milano: +39 366 108 1444.

Cel puţin un român este dispărut după ruperea unui gheţar în Alpii italieni. Din primele informaţii, gheţarul s-a prăbuşit după două zile în care s-a înregistrat un record de temperatură în vârful gheţarului – 10 grade Celsius.

Cel puţin 6 persoane au murit, 9 sunt rănite, iar alte 16 oameni sunt daţi dispăruţi, potrivit ANSA.

Citeşte şi: O româncă a fost sfâşiată de un rechin în staţiunea Hurghada din Egipt. MAE confirmă decesul femeii şi îi sfătuieşte pe turişti să respecte indicaţiile autorităţilor referitoare la înotul în mare

„Prăbuşirea de pe vârful Marmolada este consecinţa condiţiilor meteorologice actuale, adică un episod de căldură timpurie care coincide cu problema încălzirii globale”, a explicat pentru AFP profesorul Massimo Frezzotti, de la departamentul de ştiinţe al Universităţii Roma 3.

Autorităţile italiene au reuşit să identifice patru dintre cele şase victime. Este vorba despre trei italieni şi un ceh. Mai trebuie identificaţi un bărbat şi o femeie. Printre cei dispăruţi se află italieni, germani, cehi şi români.

COMBO MARMOLADA PER SITO

Citeşte şi: VIDEO Terifiant, un gheţar din Alpii Italieni s-a prăbuşit din cauza temperaturilor ridicate. Sunt cel puţin şase morţi

Între timp, la Canazei au ajuns rude ale victimelor și celor dispăruți. Cadavrele recuperate până acum au fost reasamblate de angajaţii unei case de pompe funebre şi urmează recunoașterea cadavrelor.

Autoriităţile italiene au pus la dispoziţie un număr de telefon la care pot fi raportate posibile dispariţii alte unor persoane care se aflau în apropierea gheţarului prăbuşit în Alpii italieni. Numărul de contact este 0461/495272.