Un satelit solar va colecta energie în spaţiu şi o va trimite pe Pământ FOTO

Încă de la începutul anilor '70, cercetătorii încearcă să găsească metode de a colecta energia solară din spaţiu, unde radiaţiile sunt mai puternice decât pe Pământ. Costurile foarte mari ale proiectelor şi tehnologia de care este nevoie, a făcut, însă, ca ideea să rămână pe tărâmul SF, până în prezent. Acum, un om de ştiinţă american susţine că a găsit soluţia.

RomaniaTV.net
10 apr. 2012, 09:50
Un satelit solar va colecta energie în spaţiu şi o va trimite pe Pământ FOTO

Solar Power Satellite, prin intermediul sistemului Arbitrarily Large PHased Array (SPS-ALPHA), consistă într-o reţea mare de oglinzi foarte subţiri, care vor fi fixate pe suprafaţa curbată a satelitului. Oglinzile vor transmite lumina solară unui set de celule fotovoltaice, aflat în spatele satelitului. Partea bună a designului este că niciuna din părţile componente nu va cântări peste 200kg, fapt ce reduce costul transportului şi al ansamblării.

Ideea colectării energiei solare în spaţiu este atractivă întrucât energia solară nu este diminuată de atmosfera Pământului. În plus, în spaţiu nu există nori, iar astfel satelitul ar putea colecta energie 24 de ore pe zi.

Cercetătorul John Mankins de la Artemis Innovation Management Solutions şi-a prezentat proiectul la NASA, luna trecută.

„Următorul pas este să dezvoltăm un prototip, pentru a testa sistemul. În următorii ani, scopul nostru este să realizăm un test al sistemului pe orbita joasă a Pământului”, a spus Mankins.