Un scafandru australian scapă din incendiu sărind cu echipamentul în piscina vecinului

Un incendiu de pădure devastator din regiunea Margaret River, în vestul Australiei, a transformat în scrum zeci de case şi a forţat evacuarea locuitorilor zonei. Unii au ales să rămână acasă în încercarea de a-şi proteja locuinţele.

RomaniaTV.net
25 nov. 2011, 12:56
Un scafandru australian scapă din incendiu sărind cu echipamentul în piscina vecinului

Focul a pornit chiar de pompieri care desfăşurau un aşa-numit „incendiu controlat” menit să creeze arii de întrerupere a propagării focului în desişului forestier când operaţiunea le-a scăpat de sub control, anunţă Sky News.

Vânturile puternice şi temperaturile extrem de ridicate prezente în aceste zile în vestul Australiei, şi care au determinat şi declanşarea manevrelor pompierilor au contribuit la întreţinerea focului timp de trei zile, transformând în scrum 34 câteva case din şi forţând evacuarea proprietarilor.

Australianul Peter Fabrici, de meserie scafandru, a decis însă să rămână acasă pentru a-şi proteja proprietatea.După ce bărbatul, în vârstă de 53 de ani s-a asigurat că soţia sa a ajuns departe de casă, la adăpost de înaintarea flăcărilor, s-am întors în casă unde şi-a pus echipamentul de scufundări pentru a putea respira în aerul infestat de fum.

El a povestit, însă, cum flăcările au început să ţâşnească din toate împrejurimile proprietăţii sale situaţie ce l-a obligat să rămână în casă, pentru a se proteja. După o muncă asiduă de izolare cu materiale ignifuge a casei, inclusiv instalarea unor furtune de apă pe acoperiş, Fabrici s-a speriat de confruntarea cu incendiul aflat în avansare rapidă şi a sărit în piscina vecinului, cu echipamentul pe el, pentru a nu fi cuprins de flăcări.

„Am stat sub apă cam cinci pe fundul puiscinei minute până am observat că flăcările s-au îndepărtat upă care am ieşit la suprafaţă într-un capăt al piscinei şi am resuflat uşurat că focul nu-mi arsese casa”, a declarat scafandrul ale cărui efortui de a-şi păzi casa de flăcări au dat roade.

Pompierii australieni s-au luptat cu focul şi vineri încurajaţi de liniştirea vitezei vântului şi o uşoară răcire a vremii. Incendiul a distrus până acum o suprafaţă de 3.170 de hectare din zona Margaret River, o populară staţiune viticolă şi de practicare a surfului situată la 260 de km sud de oraşul Perth. Şefii departamentelor de pompieri care au provocat incendiul, şi-au justificat decizia spunând că în condiţiile unei vegetaţii uscate şi a condiţiilor meteo prezente ar fi fost iresponsabil să stea cu mâinile în sân.