Un senator PSD cere CE o rezoluţie care să interzică preşedinţilor să meargă la proteste: Nu ne face bine fetişizarea manifestaţiilor

Senatorul PSD Liviu Pleşoianu a participat, vineri, la Palatul Cotroceni, la conferinţa internaţională organizată alături de Consiliul Europei, luând cuvântul pentru a cere ca o rezoluţie ce urmează să fie adoptată de for să cuprindă şi o interdicţie pentru preşedinţii de ţară de a participa la proteste, afirmând că "fetişizarea" mişcărilor de stradă face rău.

07 apr. 2017, 08:37
Un senator PSD cere CE o rezoluţie care să interzică preşedinţilor să meargă la proteste: Nu ne face bine fetişizarea manifestaţiilor

Liviu Pleioşanu, unul dintre parlamentarii PSD care, în timpul protestelor faţă de OUG 13, au militat pentru organizarea de contramanifestaţii, a venit la Palatul Cotroceni, unde are loc conferinţa internaţională „Interacţiunea între majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie”, sub patronajul Administraţiei Prezidenţiale şi Consiliului Europei.

El a afirmat că vrea să vorbească despre o „chestiune de bun simţ”, oferind sugestii de modificare a rezoluţiei care va fi adoptată pe tema conferinţei.

„Experienţa recentă a României face necesară, în opinia mea, includerea în raportul final al acestei conferinţe a unei recomandări speciale: preşedintele unei ţări, mai ales dacă aşa prevede Constituţia, trebuie să rămână mereu un mediator în interiorul societăţii. Ar trebui să fie preşedintele tuturor cetăţenilor, inclusiv al cetăţenilor care nu l-au votat”, a spus el, scrie News.ro.

Senatorul a cerut şi includerea în rezoluţie a unor măsuri care să împiedice preşedinţilor să participe la proteste, aşa cum a făcut Klaus Iohannis.

„În nicio ţară din lume şi sub nicio împrejurare preşedintele nu ar trebui să participe în stradă la proteste antiguvernamentale sau îndreptate împotriva majorităţii parlamentare democratic alese. Altfel, preşedintele s-ar transforma pe dată din mediator în instigator”, a afirmat senatorul.

Pleşoianu a continuat spunând că „nu cred că ne face bine fetişizarea protestelor în stradă”, comentând că şi „protestul tăcut” al celor care au votat covârşitor în favoarea PSD ar trebuie să conteze.

Moderatorul conferinţei, Hanna Suchocka, preşedinte onorific al Comisiei de la Veneţia, a spus ironic, în încheierea discursului suţinut din sală de Liviu Pleşoianu, că aceasta este „o discuţie româno-română”, intervenind şi Nicuşor Dan, liderul USR, care se afla la prezidiu. El a susţinut că nu poţi acuza opoziţia că a scos în stradă „sute de mii de oameni”.

Consiliul Europei, prin Comisia de la Veneţia, va elabora un raport pe tema relaţiei dintre opoziţie şi majoritate, ale cărui concluzii vor fi extrase inclusiv din dezbaterea organizată la Palatul Cotroceni.