Un senator se autodenunţă la DNA şi afirmă că Dragnea a fraudat referendumul

Senatorul Valer Marian, recent exclus din PSD, a formulat un autodenunţ penal la DNA în care face dezvăluiri despre implicarea lui Liviu Dragnea în fraudarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, organizat în 2012.

RomaniaTV.net
13 iul. 2013, 12:14
Un senator se autodenunţă la DNA şi afirmă că Dragnea a fraudat referendumul

Autodenuntul formulat de senatorul de Satu Mare Valer Marian, pana in luna mai coleg de partid al lui Liviu Dragnea, este publicat integral de Gazeta de Satu Mare.

In document, el povesteste detaliat cum s-a desfasurat o intalnire cu Liviu Dragnea, in data de 22 iulie 2012, la hotelul Dacia Continental din Oradea, unde ar fi fost convocat impreuna cu vicepresedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Govor Mircea Vasile, si cu primarul municipiului Satu Mare, Coica Dorel Costel.

„Secretarul General Dragnea Liviu a sosit la Oradea cu un elicopter, iar intalnirea a avut loc intr-o sala de protocol a restaurantului hotelului Dacia Continental. La aceasta intalnire, alaturi de subsemnatul si numitul Govor Mircea Vasile, au fost prezenti presedintii organizatiilor judetene PSD Bihor (Mang Ioan), Arad (Caprar Dorel) si Timis (Bojin Titu), care erau insotiti de 1-2 reprezentanti ai organizatiilor respective.

Participantii am servit masa in sala de protocol, unde s-au purtat discutii de ordin general, iar la un moment dat secretarul general Dragnea ne-a spus sa lasam telefoanele in sala respectiva si am iesit pe un hol, langa o toaleta, unde susnumitul ne-a spus ca, pentru a realiza in duminica urmatoare cvorumul de participare la referendum de 50% plus 1, va trebui sa convingem, inclusiv prin promisiuni banesti, cat mai multi presedinti de sectii de votare ca sa raporteze la orele stabilite de Biroul Electoral Central, respectiv din doua in doua ore, o prezenta cu 25 de alegatori in plus fata de cea reala”, dezvaluie Valer Marian.

Mai mult, acesta sustine ca Liviu Dragnea le-ar fi spus ca decizia fusese luata la cel mai inalt nivel politic in USL intrucat „Uniunea Europeana ar agrea demiterea presedintelui Traian Basescu, dar trebuie indeplinite conditiile formale, in primul rand cvorumul de participare la referendum”.

„Am inteles ca secretarul general Dragnea a mai avut in ziua respectiva astfel de intalniri la Cluj-Napoca si la Sibiu”, declara Valer Marian in autodenuntul depus la DNA.

Potrivit ziare.com, senatorul mai sustine ca a aflat de la liderii judeteni ai PNL ca si secretarul general al PNL, Radu Stroe, ar fi procedat la fel, solicitnadu-le ca „pentru realizarea cvorumului de participare la referendum, sa aranjeze cu presedintii sectiilor de votare sa raporteze o prezenta cu 50 de alegatori mai mare decat cea reala, la orele stabilite”.

Valer Marian spune ca a constientizat ca „daca se urmeaza asemenea directive se intra sub incidenta legii penale”, asa ca a decis sa nu se implice.

Pe de alta parte, acesta sustine ca vicepresedintele CJ Satu Mare, Govor Mircea Vasile, ar fi fost de acord cu cele cerute de Liviu Dragnea asa incat, impreuna cu alti lideri locali pe care ii numeste, au facut ce li s-a spus.

„Ulterior, numitul Govor Mircea Vasile a afirmat ca au pus la bataie pentru referendum suma de 200.000 lei (doua miliarde de lei vechi), care a fost primita la negru de la SC Tehnic Asist SRL Botosani (firma favorizata si abonata la contracte de asfaltare cu Consiliul Judetean), careia i s-ar fi promis in schimb atribuirea de lucrari de catre Ministerul Transporturilor condus de Silaghi”, sustine Valer Marian.

Mai mult, el afirma ca „in perioada respectiva secretarul general Liviu Dragnea a discutat cu numitii Silaghi Ovidiu, Stef Mihai Adrian si Govor Mircea Vasile sa fie transferata, prin hotarare de Guvern, suma de 54 milioane de euro alocata pentru reabilitarea Aeroportului Baia Mare, pentru reabilitarea Aeroportului Satu Mare, urmand ca lucrarile aferente sa fie atribuite unor firme clientelare”.

Dupa ce face referire la o intreaga serie de actiuni de trafic de influenta pe care le-ar fi coordonat acelasi Liviu Dragnea, senatorul Valer Marian susine ca „pentru obedienta manifestata, Dragnea l-a promovat pe numitul Govor Mircea Vasile in functia de presedinte al Organizatiei judetene Satu Mare a PSD”.

Victor Ponta ne-a cerut sa ne solidarizam cu Liviu Dragnea

Senatorul Valer Marian isi explica decizia de a se autodenunta la DNA.

„La intrunirea USL de la Murighiol (judetul Tulcea) din septembrie 2012, presedintele PSD, Victor Ponta, ne-a solicitat presedintilor de organizatii judetene PSD sa ne solidarizam cu secretarul general Liviu Dragnea si sa completam fiecare un (auto)denunt catre DNA, fiindu-ne inmanat un formular tipizat in acest sens.

Subsemnatul nu am completat formularul intrucat nu am putut sa ma asociez cu faradelegea. Dupa un an de guvernare USL, am constatat ca Liviu Dragnea se incadreaza in arhetipul de politician demagog, rapace, corupt, nefast si demonic, pe care l-a intruchipat cu succes presedintele Traian Basescu, cu care are, de altfel, aceleasi radacini politice in PD. Pentru aceste motive, consider ca am datoria morala sa formulez prezentul (auto)denunt. Traiesc speranta ca se vor solidariza cu acest (auto)denunt si alti lideri nationali si judeteni ai PSD”, le explica Valer Marian procurorilor anticoruptie.


loading...