Un sfert din copiii din România, supraponderali sau obezi. Tabără de Nutriţie pentru cei mici la Mogoşoaia

În România, conform unui studiu realizat de Ministerul Sănătăţii, prevalenta suprapoderalităţii la copii este de 26,75%, iar cea a obezităţii de 11,6%, valori relativ mari în comparatie cu restul Europei. Acelaşi studiu arată că în special copiii din mediul urban sunt cei afectaţi şi de aproape două ori mai mulţi băieţi de opt ani decât fetele cu aceeaşi vârstă. Educaţia privind nutriţia incepe de la varsta frageda, prin joaca si activitati interactive, asa ca ce poate fi mai util decat o tabara de nutritie pe timp de vara.

13 iul. 2016, 13:17
Un sfert din copiii din România, supraponderali sau obezi. Tabără de Nutriţie pentru cei mici la Mogoşoaia

Studiile arata ca un sfert din copiii din Romania sunt supraponderali sau obezi. Ce masuri pot lua parintii in acest caz? Educatia privind nutritia incepe de la varsta frageda, prin joaca si activitati interactive, asa ca ce poate fi mai util decat o tabara de nutritie pe timp de vara.

„Nutritia este un element deosebit de important, care ridica de cele mai multe ori probleme atat in cazul adultilor, dar in special in cazul copiilor. Cu toate acestea, problemele referitoare la nutritie au un numitor comun, acesta fiind o educatie alimentara corecta. Pentru a evita o practica incorecta de alimentatie, este ideal ca aceasta educatie alimentara sa fie realizata inca din copilarie. Este insa foarte important sa nu transmitem copilului impresia ca trebuie sa invete aceste notiuni, din contra, educatia alimentara trebuie perceputa ca o normalitate, ce poate fi dobandita si prin joaca”, explica Adina Radu Cosma, manager Lumea Copilariei.

Pentru a transmite copiilor anumite cunostinte pe care sa le absoarba cu drag si in mod natural, Lumea Copilariei Mogosoaia a dat startul Taberei de Nutritie care se adreseaza in special copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 9 ani, cu surplus sau deficit de greutate, cu tulburari alimentare, sau chiar copiilor fara nici o problema, dar care adora sa combine alimentele si se pregatesc sa devina viitori masterchefi.

Tabara are rolul de a educa copii intr-un mod interactiv si angrenant in privinta alimentatiei si se intinde pe parcursul unei saptamani, timp in care se vor desfasura cursuri intensive de nutritie (4 h/zi: teorie + activitati practice), gimnastica si sport (1 h /zi), activitati recreative si distractive precum: karaoke, jocuri interactive Eye Play, petrecere cu inghetata de casa si premii si, nu in ultimul rand, o sesiune de gatit cu Jessica, castigatoarea Masterchef 2015, pentru ca cei mici sa fie inspirati de pasiunea acesteia de a gati.

„In cazul copiilor, alimentatia este intotdeauna un aspect problematic. Multi parinti aleg sa mearga cu cei mici la fast-food pentru ca este mai comod, mai ieftin si mai rapid decat daca le-ar oferi o masa sanatoasa, bogata in nutrienti. Dar uneori nu se gandesc ca organismul unui copil este cu mult mai slab si predispus la anumite boli daca nu este ingrijit si hranit corespunzator. In Romania gradul de supraponderalitate si obezitate este foarte ridicat si nimeni nu pare sa ia masuri pentru a rezolva aceasta problema de ordin grav. Consideram ca primii care ar trebui educati cu privire la alimentatia sanatoasa sunt parintii, dar de multe ori, din lipsa de timp, acestia nu pot participa la astfel de activitati. De aceea ne-am gandit sa realizam educatia nutritiva in sens invers: de la mic la mare”, declara Adina Radu Cosma, manager Lumea Copilariei.

In cadrul Taberei de Nutritie, specialistul in educatie alimentara, Elsa Caragia va sustine astfel un curs de alimentatie prin care va acoperi urmatoarele teme:

• Ziua 1 – Cele 7 taramuri ale alimentelor (Taramul fermecat al vitaminelor, Taramul „prietenilor” falsi (coloranti, indulcitori, „e”-uri), Taramul animalelor, Taramul Fructelor, Taramul legumelor, Taramul Alb al Laptelui, Taramul subacvatic etc.);
• Ziua 2 – Sa gatim si sa vrajitorim (Formule magice cu care transformam un aliment obisnuit intr-unul fermecat si delicios);
• Ziua 3 – Explorari in lumea lichidelor (Vom pregati impreuna cu cei mici retete de shake-uri, smoothi-uri, sucuri naturale etc.);
• Ziua 4 – Aventura descoperirilor de vara (Cei mici vor savura cele mai bune retete de vara, cu care se vor putea rasfata preparandu-le si degustandu-le).

Astfel, copii vor avea nenumarate beneficii, printre care: vor invata sa combine alimentele in mod corect, isi vor crea un program alimentar personalizat, vor descoperi care dintre alimente sunt bune pentru sanatatea lor si care sunt nocive, vor dezvolta obiceiuri alimentare sanatoase, vor invata sa isi pregateasca singuri o gustare sanatoasa cu putine calorii si nu numai.

Pana la data de 17 iulie, parintii isi pot inscrie copii in Tabara de Nutritie beneficiind de oferta limitata de 499 lei/saptamana (program lung cu mese si activitati incluse) sau pot opta pentru tariful zilnic de 130 lei, daca vor doar sa verifice capacitatea de integrare a copiilor lor. Dupa aceasta data, tarifele vor fi de 150 lei/zi sau 599 lei/saptamana. De asemenea, parintii sunt nevoiti sa ofere informatii cu privire la existenta anumitor sensibilitati sau intolerante alimentare ale copiilor lor pentru a evita riscul aparitiei unei intoxicatii alimentare in tabara.

Mai mult decat atat, parintii nu trebuie sa isi faca griji in privinta deplasarii copiilor catre centru si inapoi, intrucat tabara aduce posibilitatea de a efectua transportul contra unei taxe speciale de 100-150 lei/copil/tabara (in functie de zona).

Centrul de educatie informala „Lumea Copilariei. Ne jucam si invatam” reprezinta un concept integrat de servicii pentru copiii intre 0 si 14 ani, care isi propune sa ofere micutilor oportunitatea dezvoltarii intr-un mediu educativ si recreativ, cald, echilibrat si sanatos. Informatii suplimentare pe www.lumea-copilariei.ro.