Un sistem pentru detectarea materialelor nucleare şi radioactive, inaugurat la Aeroportul Otopeni

Un sistem fix pentru detectarea materialelor nucleare și radioactive, amplasat la Punctul de Trecere a Frontierei de la Aeroportul Internațional "Henri Coandă", a fost inaugurat miercuri de Ministerul român al Afacerilor Interne și Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.
Iulian Tudor
22 iul. 2015, 10:13
Un sistem pentru detectarea materialelor nucleare şi radioactive, inaugurat la Aeroportul Otopeni

La eveniment au fost prezenți vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, însărcinatul cu afaceri ad-interim al SUA Duane Butcher, reprezentanți ai Departamentului de Energie al Statelor Unite ale Americii și ai Poliției de Frontieră Române.

Evenimentul de astăzi reflectă angajamentul ferm al Guvernului român de a descuraja, detecta și interzice traficul ilicit al substanțelor nucleare și materialelor radioactive la punctele de control de la frontieră„, se arată într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES de Ambasada SUA la București.

Conform sursei citate, pe 25 septembrie 2008, Departamentul pentru Energie al SUA și Ministerul Internelor și Reformei Administrative au semnat un acord cu privire la cooperarea în domeniul prevenirii traficului ilicit cu substanțe nucleare și alte materiale radioactive în România.

„Biroul pentru Detectarea și Descurajarea Contrabandei Nucleare (NSDD) din cadrul Departamentului pentru Energie al SUA (cunoscut anterior drept Biroul pentru programul „A doua linie de apărare”) a colaborat cu Poliția de Frontieră Română pentru a trimite sisteme de detectare în Portul Constanța, la centrul de pregătire al Poliției de Frontieră din Iași și la puncte importante de trecere a graniței. Cooperarea include și instruirea comună, exercițiile practice și sustenabilitatea”, se arată în comunicat.

Sursa citată menționează că, începând cu anul 2009, sistemele de detectare au scanat în România peste 10 milioane de vehicule, pietoni și containere de marfă. Începând cu 2009, NSDD a trimis și șase vehicule dotate cu dispozitive de detectare a materialelor nucleare și radioactive și lucrează cu România pentru a echipa și alte locații cu sisteme fixe.

Misiunea NSDD, precizează Ambasada SUA, este aceea de a întări capacitățile și angajamentul țărilor partenere de a descuraja, detecta și interzice traficul ilicit cu substanțe nucleare și alte materiale radioactive pe teritoriul țărilor partenere, peste granițele internaționale și prin sistemul global maritim de transport.

„NSDD oferă țărilor partenere instrumentele și instruirea necesară pentru a lupta împotriva contrabandei nucleare, contribuind în acest fel la arhitectura globală de detectare nucleară. Acest lucru este realizat prin instalarea de sisteme de detectare în locații prioritare din întreaga lume și prin construirea unei comunități de state care dețin o capacitate proprie de a descuraja, detecta și interzice materialele nucleare și radioactive”, se mai arată în comunicat.

Ambasada SUA la București subliniază că „acest program din România este o componentă importantă a cooperării de lungă durată în domeniul securității nucleare în Europa Centrală a Administrației Naționale de Securitate Nucleară și se încadrează în acordul semnat de Guvernele României și Statelor Unite ale Americii pe 30 martie 1998 cu scopul de a coopera în domeniul contraproliferării armelor de distrugere în masă și promovării relațiilor militare”.

Oprea despre sistemul inaugurat la Otopeni: Este expresia încrederii partenerilor americani în România

Vicepremierul pentru securitate națională Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a subliniat miercuri că sistemul fix pentru detectarea materialelor nucleare și radioactive reprezintă expresia încrederii de care se bucură țara noastră din partea partenerilor americani.

Dincolo de evidentele avantaje în planul întăririi securității naționale, (sistemul — n.r.) este expresia încrederii de care țara noastră se bucură din partea partenerilor americani. Implementarea programului de detectare și descurajare a contrabandei nucleare dezvoltat de Guvernul SUA întărește rolul activ pe care România îl are în gestionarea unor probleme majore în planul securității naționale„, a declarat Gabriel Oprea în cadrul ceremoniei de inaugurare.

Oprea a arătat că sistemul constituie un plus de siguranță pentru cetățeni și este instalat într-o zonă strategică a țării, Aeroportul Internațional „Henri Coandă” fiind principala poartă națională de tranzit al mărfurilor pe cale aeriană.

Potrivit vicepremierului, combaterea cu și mai mare eficiență a traficului cu materiale radioactive și nucleare reprezintă un nou pas pe care România îl face în sensul întăririi securității la frontierele externe ale UE, atât în beneficiul propriilor cetățeni, cât și al celorlalți europeni.

Este o măsură care ține de interesul național al României și de obiectivele strategice ale țării noastre și care vine să consolideze statutul României de țară care a îndeplinit toate condițiile tehnice pentru aderarea în spațiul Schengen. Astăzi, România asigură frontiera de est a Uniunii Europene și face acest lucru cu profesionalism, devotament și beneficiind de tehnică de vârf. Tocmai de aceea am credința că, în cel mai scurt timp, vom face primul pas pentru aderarea la Schengen cu frontierele aeriene. Suntem pregătiți pentru acest lucru și îl dovedim zilnic„, a subliniat vicepremierul.

Gabriel Oprea a apreciat sprijinul consistent pe care Statele Unite ale Americii l-au acordat României atât pentru implementarea acestui sistem, cât și pentru instruirea polițiștilor de frontieră care îl utilizează.

Derulăm acest proiect din 2009, perioadă în care au fost instalate la granița externă a UE 60 de sisteme fixe de detecție a radiației nucleare, s-au dat în folosința Poliției de Frontieră Române peste 100 de sisteme mobile de detectare a radiațiilor, iar aproximativ 300 de polițiști români de frontieră au fost pregătiți de experții americani. Tot în cadrul acestui proiect, Poliția de Frontieră Română a primit de la Departamentul de Energie al SUA șase vehicule dotate cu dispozitive de detecție a materialelor nucleare și radioactive absolut necesare pentru intervenția promptă într-un domeniu în care mobilitatea și rapiditatea sunt elemente cheie ale reușitei„, a afirmat ministrul Oprea.

La finalul ceremoniei de inaugurare a sistemului, a avut loc un exercițiu demonstrativ, un autovehicul fiind verificat cu ajutorul unor aparatelor mobile de detectare a radiațiilor.

Citeşte şi Gabriel Oprea: România este o ţară sigură şi un exemplu privind lupta împotriva corupţiei

DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Marian Golea prezintă zodiacul chinezesc iulie 2025. Ce zodii au karma grea în plină vară
Capital.ro
Permisul auto va fi înlocuit. UE a dat ordin României. Șoferii vor circula cu un nou tip de document
Playtech.ro
Vară deşertică în România. Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni îngrijorează meteorologii
DailyBusiness
Pensiile românilor în pericol. Angajații din casele de pensii au declanșat un protest în urma măsurilor fiscale luate de Ilie Bolojan
Adevarul
Dezvăluiri din dosarul generalilor Coldea și Dumbravǎ: acuzații de filaj la avocați, afaceriști si magistrați. Cine e Sorin Georgescu
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Cum să îți răcorești locuința în zilele toride, fără aer condiționat. Trucul ingenios fără niciun cost
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
kanald.ro
Cod portocaliu de caniculă în peste jumătate din România! Temperaturile maxime ating 40 de grade Celsius în următoarele zile
Cancan.ro
Nicușor Dan, mai bogat cu 12 milioane de euro! Banii urmează să îi fie virați pe card
Playsport.ro
O nouă meserie a apărut, iar firmele sunt disperate să-i angajeze: „Sunt plătit să repar toată ziua greșelile făcute de...
Capital.ro
Elena Udrea, în lacrimi de fericire. A fost răzbunată. A primit după gratii vestea bombă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
stirilekanald.ro
Șefa s-a urcat pe ea și a sufocat-o. Sfârșit tragic pentru angajata de 26 de ani dintr-un supermarket
Irina Columbeanu își schimbă viața! Fiica lui Irinel Columbeanu pleacă din Malibu și nu va mai locui cu Monica Gabor
MediaFlux
Se recalculează pensiile pentru 5 milioane de pensionari! Anunțul CNPP
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
România arde, iar în trei țări se moare de frig! Temperaturile extrem de scăzute au dus la moartea a zeci de persoane