Un spărgător de gheaţă al Greenpeace a înfruntat o navă petrolieră, în Arctica

Un spărgător de gheaţă al Greenpeace s-a apropiat marţi de o navă a Rosneft din Arctica pentru a protesta faţă de extracţia de petrol din Marea Barents, care dăunează mediului, potrivit ecologiştilor.

14 aug. 2013, 07:45
Un spărgător de gheaţă al Greenpeace a înfruntat o navă petrolieră, în Arctica

Spărgătorul ”Arctic Sunrise” a înfruntat nava rusească de cercetări seismice ”Akademik Lazarev”, cerându-i căpitanului ”să-şi înceteze activitatea periculoasă pentru natură’‘, potrivit unui comunicat al Greenpeace, scrie Agerpres.

Militanţi ai Greenpeace s-au apropiat apoi de nava rusească, închiriată de Rosneft, în bărci pneumatice, până la o distanţă de circa o sută de metri de ”Akademik Lazarev”. Ei au afişat ”panouri de protest” şi ”au luat notă de activităţile” navei, a declarat pentru AFP Aaron Gray-Block, purtător de cuvânt al Greenpeace.

Potrivit organizaţiei, testele seismice sunt periculoase pentru mamiferele din Arctica, deoarece frecvenţa semnalului se interferează cu cea a sunetelor emise de către animale.

Dacă o balenă se află la o distanţă de 500 de metri de sursa semnalului, ea îşi pierde auzul şi riscă să moară, a indicat Greenpeace.

”Căpitanul navei a refuzat să vorbească despre aceasta şi a tăiat conversaţia” prin radio, a declarat pentru AFP militanta Christy Ferguson.

Conform Greenpeace, acţiunile de protest vor continua în zilele următoare.

Explorarea unor vaste rezerve ale Arcticii a devenit o prioritate strategică a Rosneft, care a semnat acorduri de cooperare cu British Petroleum, ExxonMobil şi Statoil.

Contactat de AFP, Rosneft a respins acuzaţiile ecologiştilor.

”Rosneft îşi întreprinde programele de explorare în conformitate cu normele ruseşti de mediu şi respectând licenţele”, a indicat compania, precizând că, ”în cursul testelor seismice, au fost aplicate un program de supraveghere ecologică şi controale de securitate ale operaţiunilor”.

Greenpeace acuză la rândul său marile companii occidentale că vor să lucreze în Rusia pentru a profita de normele de mediu mai laxiste decât în propriile ţări.