Un specialist în nutriție dezvăluie secretul pentru masa de Crăciun! Cum trebuie să mâncăm corect în această perioadă

Știm cu toții că preparatele de la masa de Crăciun vin de multe ori cu senzația de rău și indigestie. Specialiștii au venit cu un set de reguli pentru a putea să vă simțiti bine în această perioadă.

23 dec. 2021, 22:52
Un specialist în nutriție dezvăluie secretul pentru masa de Crăciun! Cum trebuie să mâncăm corect în această perioadă

Un specialist în nutriție dezvăluie secretul pentru masa de Crăciun! Specialistul Cristian Mărgărit spune că dacă nu se pot evita excesele alimentare, le putem totuși compensa.

Un specialist în nutriție dezvăluie secretul pentru masa de Crăciun! Cum trebuie să mâncăm corect în această perioadă

”Se pot evita, se pot compensa. Sunt oameni care în această perioadă își mențin dietele lor, orice diete ar fi. Sunt oameni care acum iau cheia de la patronul sălii de fitness și se bucură că sala este goală și își fac antrenamentele – foarte puțini, evident, i-am dat așa ca exemplu extrem.

Modurile noastre de viață sunt diferite. Ce aș vrea să includem aici ar fi odihna, că ați vorbit de stres și e foarte important să punctăm acest lucru de la început, mișcarea, chiar e un studiu foarte nou care arată că inclusiv pentru persoanele cu mai multe kilograme, cu un strat de grăsime mare sau chiar cu analize mai puțin decât ideale, sportul compensează această problemă și ajută de fapt la menținerea speranței de viață.

Mă gândeam la odihna activă, mă gândeam inclusiv la plimbări – asta înainte și după masă, pentru că nu e bine să te pui jos după ce ai mâncat, mai ales când ai mâncat cantități mari. La fel, mâncatul seara se tot vorbește că nu e bine să mănânci seara – acum, într-adevăr, acesta este un pericol major. Cred că este bine să ne invităm prietenii, rudele și să organizăm aceste mese un pic mai devreme, deci nu neapărat la ore foarte târzii, ci să le tragem un pic mai jos, să începem undeva după-amiază cu gustările reci și apoi cu fripturile, cu felurile mai grele undeva spre seară.

Hidratarea este foarte importantă înainte – și mai târziu dacă te apuci de mâncat, dacă ești deja bine hidratat, ai băut apă înainte de masă, ca să vorbim la concret, va intra mai puțină mâncare. Întotdeauna să avem salatele și legumele lângă, fie că vorbim de legumele, salatele proaspete din frunze, fie că vorbim despre murături, foarte bune în această perioadă. Ele au un volum mare, au fibre, au probiotice, au antioxidanți, vitamine, minerale și mai ajută la controlul daunelor”, a spus Mărgărit, la B1.

Citește și: REŢETE DE CRĂCIUN 2021 de la Chef Scărlătescu, Dumitrescu şi Bontea, vei avea cea mai lăudată masă de Sărbători!