Un SPION CELEBRU a MURIT. A fondat celula ULTRASECRETĂ a serviciilor de informaţii

Fostul spion israelian Michael (Mike) Harari, fondatorul unităţii Kidon (Baioneta) în cadrul Mossadului, celula ultrasecretă a serviciului de informaţii israelian, a murit duminică la vârsta de 87 de ani, a anunţat presa israeliană, relatează AFP, citată de Agerpres.

22 sept. 2014, 08:39

Celebrul spion israelian Mike Harari a murit la vârsta de 87 de ani. Combatant încă din adolescenţă în cadrul forţelor militare sioniste înainte de crearea statului Israel în 1948, Harari a avut o carieră lungă în armata israeliană, apoi în Mossad, unde a devenit o figură emblematică.

Responsabil cu recrutarea agenţilor secreţi, el a condus departamentul Cezareea, în fruntea operaţiunilor Mossadului, şi a creat unitatea Kidon, însărcinată cu eliminarea celor responsabili pentru atacurile împotriva Israelului.

Citeşte şi Scandal în lume. Serviciile secrete germane au spionat-o pe Hillary Clinton

Numit în fruntea operaţiunii ‘Mânia lui Dumnezeu’, care avea drept scop eliminarea celor vinovaţi de uciderea a 11 atleţi israelieni la Jocurile Olimpice de la Munchen din 1972, Harari a demisionat în urma asasinării de către serviciile sale în 1973 în Norvegia a unui chelner marocan, confundat cu numărul doi al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Ali Hassan Salameh, care a fost în cele din urmă ucis în explozia maşinii sale în 1979 în Liban, la ordinele directe ale lui Mike Harari.

Citeşte şi SCANDAL DIPLOMATIC între SUA şi Germania. Acuzaţiile de spionaj, calificate drept o CRIZĂ DE ISTERIE

Harari a ajutat de asemenea la pregătirea operaţiunii Entebbe de salvare a pasagerilor unui avion al Air France deturnat în 1976 în Uganda.

După ce s-a retras din serviciile de informaţii israeliene, Mike Harari a avut legături cu dictatorul panamez Manuel Noriega, înainte ca acesta să fie înlăturat de la putere de către americani în 1989.

Citeşte şi Atenţie! Telefonul, tableta sau laptop-ul poate fi SPIONUL din CASA TA. Vezi cum te poţi apăra

Ministrul israelian al apărării Moshe Yaalon i-a adus un omagiu fostului spion, evocând ‘curajul şi creativitatea sa’. ‘Influenţa lui Mike Harari asupra Mossadului şi asupra generaţiilor de luptători se simte şi astăzi şi va continua să fie simţită mulţi ani de acum înainte’, a spus oficialul israelian.