Un student dă în judecată Universitatea Tehnică din Iaşi. Ce revendicări are acesta

Un student din Iaşi a dat în judecată Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" pe motiv că bursa socială nu îi acoperă cheltuielile de cazare şi masă. Acesta cere ca bursa să aibă o valoare de 500 de lei, suma care i-ar permite să plătească căminul şi doua mese pe zi.

RomaniaTV.net
16 feb. 2016, 06:55
Un student dă în judecată Universitatea Tehnică din Iaşi. Ce revendicări are acesta

Cosmin Lechea este student în anul al IV-lea la Facultatea de Mecanică şi a depus acţiunea la Judecătoria Iaşi pe 5 februarie, având ca obiect „pretenţii, obligaţia de a face“. Studentul în vârstă de 27 de ani a explicat pentru ziaruldeiasi.ro că a luat această decizie după mai multe încercări de a rezolva situaţia „pe cale amiabilă“. „Am încercat să fac mai multe demersuri pe cale amiabilă, am vorbit cu prorectorul responsabil cu relaţia cu studenţii, m-a trimis la domnul rector care era foarte ocupat şi nu m-a putut primi. Nu mi-a rămas decât să merg în instanţă“, a spus tânărul.

Studentul îşi argumentează demersul prin invocarea alineatului 10 din articolul 223 din Legea Educaţiei Naţionale, care specifică faptul că „studenţii beneficiază (…) de burse sociale pentru susţinerea financiară a studenţilor cu venituri reduse. Cuantumul minim al burselor sociale se propune anual de către CNFIS (n.r. Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior), ţinând cont de faptul că acestea trebuie să acopere cheltuielile minime de masă şi cazare.“

Acesta a mai spus că a solicitat în baza Legii 544/2001, a accesului la informaţiile de interes public, o serie de documente de la universitate în care i s-a calculat faptul că două mese la cantină ar avea valoarea de aproximativ 14 lei, şi că tariful mediu de cazare în cămin ar fi de 90 de lei lunar. Astfel, acesta susţine că o bursă socială care să acopere tariful de cazare şi hrana minimă ar trebui să aibă măcar 500 de lei, în timp ce bursa pe care o primeşte lunar este de 200 de lei.

„Nicio bursă de la nicio facultate nu respectă criteriul acesta. Nici nu am luat micul dejun în calcul, dacă îl pun şi pe acesta bursa ar fi şi mai mare, doar pentru cheltuieli minime. Este problema universităţii cum dă bursele şi cum le face, dar ea trebuie să respecte legile. Cred că voi avea câştig de cauză deoarece cuantumul burselor este în felul următor – 15% sunt bursele de merit, 10% cele sociale şi 75% cele de studiu, din suma totală destinată burselor, prin urmare ei pun mai presus bursele de studiu decât să respecte legea, a adăugat Cosmin Lechea.

Cosmin Lechea este şi căsătorit, soţia sa fiind studentă la Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului, şi susţine că atât el cât şi soţia sa sunt înregistraţi cu venituri zero la nivelul familiei.

Conducerea universităţii nu a fost încă informată de acţiunea depusă în instanţă de către student, însă prof.dr. Cezar Oprişan, decanul Facultăţii de Mecanică, a declarat că a discutat în mai multe rânduri cu Cosmin Lechea despre această problemă.

„Bursele sunt stabilite în Consiliul Facultăţii, atât cele sociale, cât şi cele profesionale. Este o comisie în care intră şi studenţii din Consiliu şi analizăm bursele respective, iar bursa socială am mărit-o pentru anul acesta la 200 de lei. El are şi posibilitatea de a învăţa şi de a lua o bursă profesională care poate ajunge până la 500 de lei“, a specificat decanul. El a precizat că situaţia tânărului a ajuns să fie discutată la nivelul Consiliului, şi chiar ceilalţi studenţi, reprezentanţii în Consiliu, au precizat că bursele sociale nu pot fi mai mari.

Problema burselor sociale a fost ridicată mereu la nivelul ministerului de către asociaţiile studenţeşti în momentul în care se solicita creşterea bugetului pentru educaţie, argumentul ligilor fiind acela că nicio universitate din ţară nu are fondurile necesare pentru a oferi burse sociale din urma cărora studenţii cu posibilităţi materiale reduse să se poată întreţine.