Un studiu recent arată că tratamentul pe care îl ia Trump împotriva coronavirus NU funcţionează deloc! Care sunt concluziile savanţilor

Administrarea de Hidroxiclorochină la puţin timp după ce o persoană a fost expusă la COVID-19 nu permite, a priori, prevenirea infectării acesteia, au anunţat miercuri cercetătorii de la Universitatea Minnesota la încheierea unui studiu clinic.
Iulian Tudor
04 iun. 2020, 11:52
Un studiu recent arată că tratamentul pe care îl ia Trump împotriva coronavirus NU funcţionează deloc! Care sunt concluziile savanţilor

Medicamentul a fost lăudat de preşedintele Donald Trump, care a anunţat că îl utilizează ca mijloc de prevenţie împotriva noului coronavirus. Dar, un nou studiu, realizat pe un grup de 821 de persoane din Statele Unite şi Canada, a arătat că Hidroxiclorochina nu este cu mult mai eficientă decât un placebo din acest punct de vedere. Utilizată de mulţi ani contra malariei, Hidroxiclorochina, a cărei eficacitate împotriva COVID-19 nu a fost niciodată demonstrată riguros, stârneşte multe pasiuni.

Cercetătorii dintr-o echipă coordonată de Universitatea Minnesota au selecţionat adulţi care au intrat în contact cu o persoană testată pozitiv cu noul coronavirus timp de peste 10 minute şi s-au aflat la o distanţă mai mică de doi metri faţă de aceasta. Cei mai mulţi dintre ei erau consideraţi „cu risc” de a fi contaminaţi, pentru că nu purtau măşti sau vizieră de protecţie în momentul în care au interacţionat cu o persoană infectată.

Citeşte şi COVID-19. Ţara unde a ajuns deja al doilea val de coronavirus. Se înregistrează din nou peste 3.000 de infectări zilnic

Cu toţii au primit fie Hidroxiclorochină, fie un placebo, în primele patru zile care au urmat după contactul cu o persoană infectată. Apoi, cercetătorii au analizat prin teste de laborator şi prin studierea simptomelor câţi dintre ei au contractat COVID-19 în următoarele două săptămâni.

Nicio diferenţă între placebo şi hidroclorochină

Acest studiu randomizat nu a arătat un beneficiu semnificativ al Hidroxiclorochinei ca tratament profilactic după o expunere la COVID-19„, au concluzionat autorii cercetării. 49 dintre cei 414 pacienţi (12%) care au primit medicamentul au contractat boala, comparativ cu 58 dintre cei 407 de pacienţi (14%) care au primit un placebo, diferenţa nefiind considerată semnificativă din punct de vedere statistic. Efectele secundare au fost mai frecvente în grupul cu Hidroxiclorochină decât în grupul cu placebo, dar în ambele cazuri ele nu au fost indezirabile.

Rezultatele studiului erau aşteptate cu mare nerăbdare, întrucât este vorba despre un studiu controlat randomizat, un experiment considerat ca o referinţă pentru studierea rezultatelor clinice. Cu toate acestea, „studiul a fost prea redus pentru a furniza o dovadă irefutabilă„, a prevenit Martin Landray, profesor de medicină şi epidemiologie la Universitatea Oxford, care nu a participat însă la această cercetare.

Mai multe studii vor fi necesare pentru a se afla cu certitudine dacă Hidroxiclorochina poate sau nu avea un efect pozitiv moderat, a adăugat acelaşi expert.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…