Previziuni alarmante de la meteorologi! Un supertaifun format în Oceanul Indian ar putea face ravagii în statele asiatice

Un ciclon puternic format în Golful Bengal se îndreaptă spre granița dintre India și Bangladesh, transmite CNN. Meteorologii spun că acesta este suficient de puternic încât să cauzeze distrugeri majore în statele asiatice aflate încă în plină epidemie de coronavirus.

RomaniaTV.net
18 mai 2020, 13:19
Previziuni alarmante de la meteorologi! Un supertaifun format în Oceanul Indian ar putea face ravagii în statele asiatice

Ciclonul Amphan a crescut în intensitate astfel încât, în prezent, puterea acestuia este echivalentă cu cea a unui uragan de categoria 4 în Atlantic sau a unui super-taifun în Pacificul de Vest iar viteza rafalelor de vânt a crescut la 240 km/oră. Meteorologii estimează că puterea furtunii se va reduce înainte să atingă uscatul, miercuri seară, în apropierea deltei fluviului Gange.

Dar chiar şi dacă ar lovi cu o intensitate mai scăzută decât cea preconizată, ciclonul Amphan ar putea produce daune masive. Acesta ar urma să ajungă pe uscat în zone sărace și dens populate, cu o infrastructură precară. Dacă ajunge în delta fluviului Gange, există posibilitatea să provoace maree de până la 9 metri înălțime.

Citeşte şi Tragedie aviatică la un show pentru ridicarea moralului celor afectaţi de Covid-19. Un avion s-a prăbuşit peste o casă VIDEO

Dezastrele naturale sunt frecvente în această regiune, însă ar fi prima dată când o furtună atât de puternică lovește India și Banghaldesh în timpul unei crize de sănătate.

Până luni dimineață, Bangladesh raportase peste 22.000 de cazuri confirmate de coronavirus și 328 de morți. India are aproape 100.000 de bolnavi și peste 3.000 de morţi.

Statul indian Odisha a plasat 12 districte sub stare de alertă, în timp ce Bengalul de Vest a sunat alarma de ciclon în districtele de pe coastă, inclusiv in Kolkata – unul dintre cele mai mare orașe din India, cu peste 4,4 milioane de locuitori.

Directorul forțelor indiene de intervenție în cazul dezastrelor naturale, SN Pradhan, a anunțat că a trimis 10 echipe în Odisha și 7 în Bengalul de Vest pentru a începe evacuarea, în timp ce alte 20 de echipe sunt pregătite să intervină.