Un supravieţuitor al atacului de la Charlie Hebdo povesteşte prin ce a trecut

'Mă întreb cum am putut să scap', a mărturisit joi bulversat postului de radio France Info unul dintre supraviețuitorii atacului terorist de la sediul publicației satirice franceze, el nefiind atins de gloanțe pentru că a reușit să se ascundă în spatele unei mese, consemnează AFP.

RomaniaTV.net
09 ian. 2015, 09:55
Un supravieţuitor al atacului de la Charlie Hebdo povesteşte prin ce a trecut

Reporterul Laurent Léger participa miercuri la obișnuita ședință săptămânală a redacției, atunci când cei doi indivizi înarmați cu Kalașnikovuri și-au făcut apariția. ‘Pur și simplu au tras în toată lumea’ din încăpere, precizează el, dezmințind astfel informațiile că teroriștii au cerut identitatea persoanelor pe care doreau să le execute, potrivit Agerpres.

‘Era sfârșitul ședinței și dintr-o dată am auzit câteva bubuituri, apoi ușa s-a deschis și un individ a pătruns înăuntru strigând ‘Allah Akbar’. Apoi am văzut mult sânge și jumătate din redacție la pământ. Încă mă întreb cum am putut să scap’, își amintește el clipele de groază trăite acolo. Pe teroristul pe care l-a observat îl descrie ca semănând cu un membru al GIGN sau RAID (unități de elită ale jandarmeriei și poliției franceze), purta cagulă și era îmbrăcat complet în negru. Supraviețuitorul povestește în continuare că imediat după ce acesta a deschis focul, în timp ce colegii săi cădeau răpuși de gloanțe, el a avut noroc și a apucat să se arunce în spatele unei mese dintr-un colț, astfel că nu a fost observat de atacator.

‘Totul s-a petrecut foarte repede (…) Niciunuia dintre puținii supraviețuitori încă nu le vine să creadă că a fost într-adevăr ceva real’, spune el mai departe. ‘I-am văzut pe ceilalți căzuți la pământ, am auzit zgomotul gloanțelor și apoi dintr-o dată liniște. Ne-am precipitat către răniți, i-am luat mâna webmasterului nostru’, care este în continuare în stare gravă, povestește în continuare Laurent Léger, amintindu-și și de mirosul intens de praf de pușcă.

El confirmă că directorul publicației, Charb, una dintre victime, a primit amenințări cu moartea după ce a publicat în anul 2006 caricaturi cu profetul Mahomed. Charb era de altfel însoțit și la această ședință de un polițist care ar fi trebuit să-i asigure protecția, dar nu a apucat să riposteze și a fost și el ucis.

Cât despre viitorul publicației, supraviețuitorul se arată hotărât să contribuie la scoaterea unui nou număr al revistei săptămâna viitoare. ‘Nu vreau să facem un ziar necrologic, ci unul care arată că poate exista mai departe, că poate spune lucrurilor pe nume, care va continua să lupte împotriva prostiei umane, împotriva obscurantismului și a tuturor fundamentalismelor’, susține ziaristul publicației satirice.