Un tablou evaluat la un milion de lire sterline, descoperit cu ajutorul internetului

Un tablou depozitat în magazia unui muzeu britanic vreme de câteva decenii a fost identificat ca fiind un portret original realizat de pictorul Anthony Van Dyck, valorând 1 milion de lire sterline, şi a fost descoperit după ce un expert în artă l-a văzut pe internet.

RomaniaTV.net
10 mart. 2013, 11:37
Un tablou evaluat la un milion de lire sterline, descoperit cu ajutorul internetului

Experţii au crezut multă vreme că acest tablou, care reprezintă portretul unei femei cu cercei din perle şi flori roşii în păr, era o copie oarecare şi au decis să îl depoziteze într-o cameră din magazia muzeului Bowes din oraşul Durham, potrivit Mediafax.

Însă, după ce a fost fotografiat pentru un proiect care vizează postarea pe un site a tuturor picturilor în ulei din Marea Britanie, tabloul a fost văzut de un istoric în artă, care a înţeles imediat importanţa operei.

După o analiză a experţilor care realizează emisiunea „Culture Show” de pe postul BBC Two, s-a ajuns la concluzia că tabloul în cauză reprezintă un portret al Oliviei Boteler Porter, una dintre doamnele din suita Henriettei Maria, soţia regelui britanic Charles I.

Tabloul a zăcut multe decenii în acea magazie, fiind acoperit cu un strat gros de praf şi var, şi nu a fost niciodată expus la muzeul Bowes.

El a fost fotografiat graţie unui proiect al Public Catalogue Foundation, care vizează catalogarea tuturor picturilor în ulei de pe teritoriul britanic, iar fotografia respectivă a fost apoi postată pe site-ul Your Paintings, lansat în colaborare cu BBC, unde a fost văzută de istoricul de artă Bendor Grosvenor.

Anthony Van Dyck, unul dintre cei mai talentaţi portretişti din secolul al XVII-lea, s-a născut la Antwerp şi a devenit pictorul oficial de la curtea regelui Charles I de la Londra, în 1632.