Un tânăr de 22 de ani și-a pierdut viața înecându-se în zona plajei Modern din Constanța. Eforturile salvatorilor au fost în zadar

În după-amiaza de duminică, un bărbat în vârstă de 22 de ani și-a pierdut viața prin înec în zona Plajei Modern din Constanța. Incidentul a avut loc în apropierea Punctului 2 Salvamar, unde tânărul a dispărut în apele mării.

16 iul. 2023, 20:03
Un tânăr de 22 de ani și-a pierdut viața înecându-se în zona plajei Modern din Constanța. Eforturile salvatorilor au fost în zadar
Un tânăr de 22 de ani a pierdut viața înecându-se în zona plajei Modern din Constanța. Eforturile salvatorilor au fost în zadar

În după-amiaza de duminică, un tânăr în vârstă de 22 de ani s-a înecat în apele mării, în zona plajei Modern din Constanța. Echipa salvamarilor a reușit să-l scoată din apă, însă, din nefericire, manevrele de resuscitare nu au avut succes.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea a raportat că pompierii au fost chemați să intervină duminică după-amiază în zona plajei Modern din Constanța, după dispariția unui bărbat în apele Mării Negre. La fața locului au fost mobilizate un echipaj SMURD, ambarcațiunea CBRN și elicopterul SMURD.

Citește și: Taximetriștii își fac propria lege și le cer clienților preț dublu pe o cursă. De necrezut cât a putut să plătească un bărbat din gara din Constanța până în Mamaia

Bărbatul a fost recuperat din Marea Neagră de către salvamari, iar personalul medical a inițiat manevrele de resuscitare. Cu toate eforturile depuse, tânărul respectiv nu a putut fi salvat, fiind declarat decedat.

Există un pericol pe plajele din România despre care mulți turiști nu sunt conștienți: curenții rip. Aceștia se formează în timpul valurilor și pot trage o persoană către adâncimi, chiar și atunci când nivelul apei este relativ scăzut, până la brâu.

. Experții contactați de publicația Libertatea subliniază importanța respectării indicațiilor salvamarilor de către turiști și solicită autorităților locale și plajelor să instaleze panouri informative și de avertizare.

Acest fenomen constă într-un curent rip de suprafață, îngust și extrem de puternic, care se formează chiar și atunci când nivelul apei ajunge doar până la brâu. Apariția sa este asociată în special cu prezența valurilor în mare sau ocean, care se sparg la mal și fac ca apa să se retragă către larg prin intermediul unui canal. Curentul rip se formează perpendicular pe direcția plajei și poate avea o lățime cuprinsă între 10 și 70 de metri. Viteza medie a acestui curent este în jur de 0,5 metri pe secundă, însă viteza maximă poate atinge chiar și trei metri pe secundă.

În fiecare an, mor în medie 30 de persoane pe litoralul românesc din cauza curenților rip.

Citește și: Cu ursul la uşă! Tanczos Barna, revoltat de situaţia urşilor ajunşi în oraşe: „O să ajungem să avem urşi la Constanţa sau care fac baie în Deltă”