Un test ce detectează forme grave ale cancerului de prostată poate contribui la evitarea operaţiilor

Un nou test genetic, care evaluează gradul de agresivitate a cancerului de prostată, diferenţiind tumorile agresive de cele cu dezvoltare lentă, ar putea scuti bărbaţii de intervenţiile chirurgicale, conform cercetătorilor britanici.

05 nov. 2013, 16:05
Un test ce detectează forme grave ale cancerului de prostată poate contribui la evitarea operaţiilor

Testul comercial, conceput de compania americană Myriad Genetics şi confirmat în mod independent de cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Londra, urmăreşte activitatea genelor din interiorul unei mostre de tumoare, scrie Mediafax care citează dailymail.co.uk.

În cazul în care 31 de gene implicate în controlul diviziunii celulare sunt extrem de active, forma respectivă de cancer este agresivă, conform datelor preliminare prezentate la conferinţa Institutului naţional de cercetare a cancerului.

„Trebuie să facem diferenţa între formele agresive (ale tumorii, n.r.) şi cele care nu se dezvoltă şi doar au nevoie de monitorizare. Trebuie să validăm testul, mai este până atunci, dar este cel mai eficient pe care îl avem până acum”, a declarat profesorul Dan Berney, de la Universitatea Queen Mary din Londra.

În prezent, o mare provocare pentru tratarea cancerului este faptul de a şti dacă este nevoie sau nu de intervenţie chirurgicală pentru extirparea prostatei.

Decizia de extirpare a glandei este bazata pe analiza la microscop a unei mostre de ţesut canceros.

Cancerul de prostată este forma de cancer cel mai frecvent întâlnită în rândul bărbaţilor din Marea Britanie, cu peste 40.000 de noi cazuri diagnosticate şi 10.000 de decese în fiecare an.

Cu toate acestea, intervenţia chirurgicală de extirpare a prostatei are efecte secundare importante, precum infertilitate, disfuncţii erectile şi incontinenţă urinară.

„Diferenţierea tumorilor agresive de cele cu dezvoltare lentă ne va ajuta să facem un pas uriaş înainte în privinţa tratării cancerului de prostată. Înţelegerea modului în care se dezvoltă tumoarea pacientului ar putea scuti mii de bărbaţi de tratamentul inutil şi de efectele secundare asociate şi oferirea de tratament rapid celor care au într-adevăr nevoie”, a explicat doctorul Harpal Kumar, directorul executiv al Institutului de cercetare a cancerului din Marea Britanie.

Citeşte şi Cea mai simplă METODĂ cu care poate fi prevenit CANCERUL la SÂN