Un titan al chirurgiei româneşti s-a stins din viață. Doctorul Nicolae Constantinescu a operat trei zile şi trei nopţi răniţii de la Revoluţie

Medic primar din anul 1973, Nicolae Constantinescu a efectuat peste 8000 de intervenţii chirurgicale în domeniile chirurgiei generale, oncologiei, chirurgiei osteo-articulare, chirurgiei vasculare, urologice, endocrine, plastice şi reparatorii.
Filip Stan
23 ian. 2025, 12:09
Un titan al chirurgiei româneşti s-a stins din viață. Doctorul Nicolae Constantinescu a operat trei zile şi trei nopţi răniţii de la Revoluţie

Chirurgul Nicolae Constantinescu, cunoscut pentru implicarea sa neobosită în salvarea celor răniți în timpul Revoluției din 1989, a decedat la vârsta de 89 de ani. Anunțul a fost făcut de prof. V. Sârbu, Președintele Secției Medicină a AOSR. Constantinescu a fost o prezență esențială la Spitalul Colțea, unde a operat timp de trei zile și nopți, în ciuda condițiilor extreme, pentru a salva viața celor împușcați sau răniți în timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Membru al AOSR și al Academiei de Științe Medicale, Nicolae Constantinescu a contribuit la dezvoltarea tratatelor de Anatomie chirurgicală și a luptat pentru introducerea Anatomiei clinice în facultățile de medicină.

„Generațiile de medici îl știu pe profesorul Nae Constantinescu ca autor de tratate de Anatomie chirurgicală, sau în sens mai larg de Anatomie clinică, căci noi am sacralizat ideea că Anatomie fundamentum medicinnae est”. Domnia sa a lucrat toată viața, chiar în epoca actuală-recentă, la un tratat monumental despre acest miracol al creației divine, corpul uman, văzut prin ochii chirurgilor, al clinicienilor.”

Văduva lui Helmut Duckadam este din nou în doliu. Și-a pierdut tatăl la aproape două luni după decesul ”Eroului de la Sevilla”

„Reputatul profesionist a luptat pentru introducerea disciplinei de Anatomie clinică – în facultățile de medicină. Era în același timp un chirurg de vocație, cei mai mulți români cunoscându-l pentru imaginea sa de operator la Colțea, unde lucra din anii 80 și unde l-au găsit de gardă, neobosit, nopți la rând, în 1989, la salvarea împușcaților sau răniților revoluției.”, a transmis prof. V. SÂRBU.

„Dragul nostru, drum bun printre stele. Tu știi că toți te-am iubit și nu te vom uita.”, a mai scris acesta.

Doliu uriaș în muzica populară! Una dintre cele mai iubite artiste din România s-a stins din viață la 74 de ani, după o suferință îndelungată

Medic primar din anul 1973, Nicolae Constantinescu a efectuat peste 8000 de intervenţii chirurgicale în domeniile chirurgiei generale, oncologiei, chirurgiei osteo-articulare, chirurgiei vasculare, urologice, endocrine, plastice şi reparatorii, începând cu stagiatura la Sanatoriul din Eforie Sud şi continuând cu spitalele Foişor, Dr. Şt. Stâncă, Construcţii, PTTR şi Colţea.

Profesor-invitat în 1990 la Universitatea Columbia, USA; în 1991 la Spitalul Cochin Paris; în 1992 la Universitatea din Udine, Italia; în 1993 la Spitalul Rotschild, Paris; în 1996 la Spitalul Grosshadern din München.

A urcat prin concurs toate treptele didactice până la cea de profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila din Bucureşti, de unde s-a pensionat în anul 2001, la împlinirea vârstei de 65 de ani, rămânând, în continuare, profesor consultant.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări