Un tribunal din Japonia a respins o cerere de evacuare a copiilor dintr-un oraş expus la radiaţii

Un tribunal japonez a respins o cerere de evacuare a copiilor dintr-un oraş afectat de dezastrul de la centrala nucleară Fukushima, în 2011.

RomaniaTV.net
25 apr. 2013, 07:23
Un tribunal din Japonia a respins o cerere de evacuare a copiilor dintr-un oraş expus la radiaţii

Solicitarea a fost depusă în numele copiilor de către părinţii acestora şi militanţi antinuclear, în iunie 2011. Tribunalul din Sendai a respins cererea miercuri, informează Associated Press, citat de Agerpres. Cazul a atras atenţia la nivel internaţional deoarece se referă la efectele radiaţiilor continue asupra sănătăţii, în special asupra sănătăţii copiilor, care sunt mult mai vulnerabili decât adulţii.

Potrivit solicitării, oraşul Koriyama are responsabilitatea legală de a evacua copiii de la şcoala primară şi de la colegiu, trepte de învăţământ care fac parte din educaţia obligatorie, conform legii japoneze.

Tribunalul a admis că nivelul de radiaţii în oraş a depăşit cotele considerate sigure anterior dezastrului din 2011, dar a apreciat că guvernul nu are nici o răspundere pentru evacuarea şcolilor aşa cum s-a cerut, recomandând populaţiei să plece pe cont propriu dacă este îngrijorată.

Toshio Yanagihara, unul din avocaţi, a apreciat că decizia tribunalului nu este corectă deoarece copiii sunt „victime care nu au absolut nici o responsabilitate pentru accidentul nuclear”.

Koriyama este un oraş cu o populaţie de 330.000 de locuitori, la aproximativ 60 kilometri vest de centrala nucleară Fukushima Dai-ichi, grav afectată de cutremurul şi tsunami devastatoare care au cauzat distrugerea sistemului de răcire al centralei, fiind cea mai gravă catastrofă nucleară din lume după cea de la Cernobâl.