Un ucigaș cosmic în serie: Galaxia care şi-a devorat vecinii FOTO

Observatorul ESO (European Southern Observatory) din Chile a surprins o serie de imagini cu un ucigaș galactic în serie: o galaxie care și-a distrus cel puțin una dintre galaxiile vecine și care reprezintă una dintre cele mai puternice surse de emisii radio de pe cer.

03 apr. 2014, 19:44
Un ucigaș cosmic în serie: Galaxia care şi-a devorat vecinii FOTO

Galaxia eliptică gigantică NGC 1316 își deconspiră trecutul violent într-o serie de imagini ce au fost prezentate miercuri publicului larg de către European Southern Observatory. Această galaxie este localizată la aproximativ 60 de milioane de ani lumină de Pământ, conform ESO, scrie Agerpres.

O serie de particularități observate la galaxia NGC 1316 demonstrează că aceasta a devorat cel puțin o altă galaxie din vecinătatea sa. Neobișnuitele dungi de praf galactic din apropierea centrului acestei galaxii, precum și o populație de clustere globulare de stele neobișnuit de mici fac trimitere la ideea că NGC 1316 a „înghițit” o galaxie spiralată foarte bogată în praf cosmic, în urmă cu aproximativ 3 miliarde de ani.

În imaginile surprinse de ESO sunt vizibile și vagi urme mareice, rămase în urma „impactului” în care cele două galaxii au trecut una prin cealaltă, galaxia mai puternică rupând orbitele stelelor din galaxia mai slabă și preluându-i materia, precum și urme ale clusterelor de stele care au fost dislocate din galaxia „victimă” în care se aflau, fiind proiectate în spațiu. Astfel de urme mareice apar în urma efectelor gravitaționale complexe care se produc asupra orbitelor stelare atunci când două galaxii se apropie prea mult una de cealaltă.

„Toate aceste semne indică un trecut violent în care NGC 1316 a înghițit alte galaxii și sugerează că acest comportament continuă”, conform unui comunicat al oficialilor de la ESO.

Supermasiva gaură neagră situată în centrul acestei galaxii a profitat din plin de galaxia sau galaxiile ce i-au căzut pradă lui NGC 1316. Pe măsură ce materia provenită de la celelalte galaxii „a căzut” în această gaură neagră, acest monstru galactic devine strălucitor (și deci vizibil), transformând galaxia NGC 1316 în cel mai strălucitor obiect radio vizibil pe cerul sudic și respectiv cea de-a patra cea mai importantă sursă radio de pe cer.