Un urs a fost văzut din nou pe străzile din Sinaia. Autoritățile au emis mesaj RO-ALERT pentru a-i avertiza pe localnici și turiști.
Animalul sălbatic a fost văzut în zona Aosta, iar oamenii au fost sfătuiți să evite zona și să rămână în case. De asemenea, turiștii și localnicii sunt sfătuiți să păstreze distața față de animal și să nu încerce să-l fotografieze sau să-i dea de mâncare.
Oamenii sunt sfătuiți să alerteze imediat autoritățile în cazul în care îl mai zăresc.
Jandarmii montani și echipajele de intervenție se află în teren și monitorizează zona pentru a asigura siguranța localnicilor și a turiștilor.
În ultimii ani, astfel de apariții ale urșilor în localitățile de pe Valea Prahovei sunt tot mai frecvente. Ministerul Mediului a publicat în luna aprilie rezultatele preliminarii ale unui studiu național care arată că în România trăiesc între 10.500 și 13.000 de urși bruni.
Potrivit ministrului Mediului, autoritățile române au eliminat anul trecut mai puține exemplare decât permitea legea, adică 381. Mircea Fechet spune că țara noastră are cea mai mare populaţie de urs brun din Europa.Drept urmare, susţine ministrul, autorităţile sunt nevoite să ia măsuri de intervenţie.
„Toţi colegii specialişti spun că efectivul optim pentru populaţia de urs în România e undeva în jurul cifrei de 4.000. Bineînţeles că nu ne apucăm să luăm măsuri în sensul diminuării peste noapte a populaţiei de urs brun. În continuare ne interesează statutul de conservare al speciei, dar ne interesează şi mai mult decât atât siguranţa cetăţenilor”, a explicat ministrul Mediului, potrivit economica.net.
Acesta a precizat că va propune modificarea ordonanţei 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora.
„Propunerea este ca în intravilanul localităţii să eliminăm intervenţia graduală. Astăzi, înainte de a lua o decizie care să protejeze cu adevărat populaţia, primarul este obligat mai întâi să alunge ursul, după care să încerce o relocare şi abia apoi are dreptul, conform legii, să împuşte ursul respectiv sau să-l eutanasieze. Voi lăsa libertate reprezentanţilor autorităţilor publice locale, primarilor, să ia decizia pe care o apreciază că ar fi corectă în legătură cu situaţia cu care se confruntă din localitatea respectivă”, a menţionat Mircea Fechet.
În acelaşi timp, va fi simplificat şi procesul birocratic în acest sens.
„În 2025, putem lua decizii mai rapide folosindu-ne de telefoane, de grupuri pe whatsapp sau alte aplicaţii de comunicaţii, de SMS, de orice alt instrument care să permită luarea unei decizii rapide, eficiente, pentru că viaţa omului are întotdeauna prioritate. Nimic nu poate fi mai important decât viaţa”, a afirmat ministrul.
Citește și Urs la Sinaia, pe Aleea Peleşului. A fost emis Ro Alert