Un virus transmis de căpuşe face tot mai multe victime în ultimele săptămâni. Atacă direct creierul

Un nou virus pune pe jar sistemul medical din întreaga lume. Este vorba despre virusul Powassan, care atacă direct creierul şi sistemul nervos. Deocamdată nu există antidot. 

12 mai 2022, 10:12
Un virus transmis de căpuşe face tot mai multe victime în ultimele săptămâni. Atacă direct creierul

Un bărbat în vârstă de 50 de ani din Connecticut a fost confirmat ca fiind infectat cu virusul Powassan după ce a fost mușcat de căpuşe. Bărbatul a suferit simptome la nivelul sistemului nervos central şi a necesitat internare, conform Departamentul de Sănătate Publică din Connecticut (DPH). Informaţia vine după ce o altă persoană a murit în urmă cu trei săptămâni după infectarea cu virusul Powassan. Boala este adesea răspândită de căpușe.

Citeşte şi: Începe sezonul căpuşelor. Cum te poţi proteja şi ce faci în cazul în care te-a muşcat

Virusul se răspândește de la animal la om, de obicei, prin mușcătura de căpușă sau marmotă. Oficialii americani au confirmat că bărbatul a fost mușcat de o căpușă și îi avertizează oameni să ia măsuri de precauție.

„Identificarea unui rezident din Connecticut cu o boală asociată cu virusul Powassan subliniază necesitatea de a lua măsuri pentru a preveni mușcăturile de căpușe de acum până la sfârșitul toamnei”, a declarat dr. Manisha Juthani, citat de Daily Mail.

„Folosirea insecticidelor, evitarea zonelor în care sunt probabil căpușe și verificarea atentă a căpușelor după ce ați fost afară poate reduce șansa ca dumneavoastră sau copiii dumneavoastră să fiți infectați cu acest virus”.

Citeşte şi: Soluţii naturale împotriva căpuşelor. Cum scapi de periculoasele insecte fără chimicale

Virusul este cel mai frecvent asociat cu căpușele cu picioare negre, care sunt cele mai frecvente în regiunile de nord-est ale SUA, dar şi în Rusia.

Persoanele infectate pot simți simptomele virusului undeva între o săptămână și o lună după mușcătura de căpușă.