Un vulcan a erupt şi aruncă pietre pe o rază de un kilometru VIDEO

Nivelul de alertă este acum 3, pe o scară de la 1 la 5, şi este interzis accesul în apropierea craterului vulcanului Otake, din prefectura Kagoshima.

31 mart. 2021, 09:45
Un vulcan a erupt şi aruncă pietre pe o rază de un kilometru VIDEO

Un vulcan din sud-vestul Japoniei a erupt, aruncând pietre pe o rază de aproape un kilometru, ceea ce condus la ridicarea nivelului de alertă în zonă, a anunţat miercuri agenţia de presă Kyodo, relatează AFP.

Nivelul de alertă este acum 3, pe o scară de la 1 la 5, şi este interzis accesul în apropierea craterului vulcanului Otake, din prefectura Kagoshima.

Potrivit Kyodo, până în prezent nu au fost semnalate victime. O primă erupţie a avut loc marţi la ora 22:00, apoi o a doua miercuri la ora locală 03:00, potrivit aceleiaşi surse.

În Japonia există numeroşi vulcani activi, aflaţi în „Cercul de foc” al Pacificului, o zonă vastă care concentrează majoritatea seismelor şi a erupţiilor vulcanice de pe Terra.

Cercetătorii avertizează Europa. Se aşteaptă erupţia unui vulcan care nu a mai avut activitate de 8 secole
Această erupţie are loc la zece zile după un cutremur produs în apropierea coastei de nord-est a Japoniei.

Un vulcan din Islanda ar putea erupe ani de zile, creând o ”atracţie turistică perfectă”

Un vulcan din Islanda care expulzează lavă de vinerea trecută ar putea continua să erupă ani de zile, devenind o potenţială nouă atracţie turistică pe insula cunoscută pentru minunile sale naturale, relatează Reuters.

Mii de islandezi s-au adunat la locul erupţiei în peninsula Reykjanes, la circa 30 de kilometri sud-vest de capitală, sperând să asiste la „fântânile” de lavă şi chiar să gătească la magma fierbinte.

Filmările realizate cu ajutorul dronelor arată lava bolborosind şi stropind la ieşirea din micul crater din apropierea muntelui Fagradalsfjall, în mijlocul magmei gri solidificate ce elibera abur în atmosferă.”Este o atracţie turistică perfectă”, a declarat Thorvaldur Thordarson, profesor de vulcanologie la Universitatea din Islanda, pentru Reuters.

„Cu avertismentul, totuşi, ca turiştii să nu se apropie prea mult”, a mai spus el. Pentru a face faţă numărului mare de vizitatori, autorităţile din Islanda au stabilit un traseu de 3,5 kilometri până la locul erupţiei şi patrulează zona pentru a împiedica privitorii să se aventureze în zone periculoase poluate de gaze vulcanice.

Erupţii vulcanice şi cutremure în Islanda VIDEO
Un oficial al Departamentului de protecţie civilă şi gestionarea situaţiilor de urgenţă a declarat că peste zece mii de persoane s-au aventurat la locul erupţiei începând de vineri seara, dintre care unii au avut nevoie de ajutor din cauza vremii nefavorabile şi pentru că au călătorit fără suficientă hrană sau îmbrăcăminte adecvată.

Profesorul Thorvaldur Thordarson a comparat fluxul de lavă cu cel al erupţiei vulcanului Pu’u ‘O’o din Hawaii, care a început în 1983 şi a continuat să erupă timp de 35 de ani.

„S-ar putea termina mâine sau ar putea continua câţiva zeci de ani”, a mai spus el.