Cercetătorii avertizează Europa. Se aşteaptă erupţia unui vulcan care nu a mai avut activitate de 8 secole

Cercetătorii avertizează Europa. Un vulcan din sud-vestul Islandei, la o distanță de circa 30 de kilometri de capitala țării, Reykjavik, ar urma să erupă, anunță autoritățile islandeze care spun, totuși, că nu se așteaptă la consecințe grave.

04 mart. 2021, 11:32
Cercetătorii avertizează Europa. Se aşteaptă erupţia unui vulcan care nu a mai avut activitate de 8 secole
Se aşteaptă erupţia unui vulcan care nu a mai avut activitate de 8 secole

Cercetătorii avertizează Europa. Mişcări telurice tipice deplasării spre suprafaţă a unui val de lavă au avut loc miercuri după-amiază în zona Muntelui Keilir, în mica peninsulă Reykjanes, deja afectată de un cutremur major cu magnitudinea 5,7 săptămâna trecută, a anunţat Institutul meteorologic din Islanda într-un comunicat, conform AFP.

Posibilitatea unei erupţii este reală, dar trebuie să vedem cum evoluează activitatea. Nu este sigur, situaţia poate dura ore sau chiar mai mult, cu foarte multe cutremure mici.

În caz de erupţie, ne aşteptăm ca lava să curgă. Nu ne aşteptăm la o erupţie explozivă mare, cu impact minim asupra atmosferei, traficului aerian şi condiţiilor de viaţă ale oamenilor”, a declarat Freysteinn Sigmundsson, cercetător în geofizică la Universitatea din Islanda, într-o conferinţă de presă. Potrivit vulcanologilor, în peninsulă nu a avut loc nicio erupţie de opt secole, scrie Digi 24.

Cercetătorii avertizează Europa

Peste 16.000 de mişcări telurice mai mult sau mai puţin severe au agitat seismografele în ultimele opt zile, faţă de circa o mie într-un an în mod obişnuit.

Cutremurele au cauzat puţine daune până acum, deşi administraţia rutieră şi costieră din Islanda a raportat mici fisuri pe drumurile din zonă şi căderi de stânci pe versanţi abrupţi în apropierea epicentrului.

Citeşte şi: Vulcanul Etna continuă să expulzeze în aer lavă şi cenuşă

Elísabet Pálmadóttir, specialist în pericole naturale la Oficiul Meteorologic Islandez, a declarat pentru CNN că autorităţile desfăşoară echipamente de supraveghere în zonă, de la GPS şi monitoare de cutremure până la camere web şi detectoare de gaze.

Nici ea nu-şi aminteşte să fi experimentat vreodată atât de multe cutremure într-o perioadă atât de lungă de timp. Ea avertizează că un eveniment mai puternic ar putea fi un motiv de îngrijorare şi estimează că zona ar putea înregistra un cutremur cu magnitudinea 6 sau mai mare.

Pe baza modelului actual, niciun oraş important nu este în pericol„, a declarat vulcanologul Ármann Höskuldsson pentru CNN, adăugând că Aeroportul Internaţional Keflavík – una dintre cele mai directe conexiuni între Islanda şi restul lumii – va fi, de asemenea, în afara pericolului.